Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Πόσο Σαλονικιός είσαι;

with 21 comments

Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη του Μπουτάρη και του κ. Πέγκα στο Soul, περιοδικό στο οποίο ο τελευταίος είναι και σύμβουλος έκδοσης…

Επιλέγοντας τον κύριο Γκιουλέκα, η Νέα Δη­μοκρατία ποντάρει στην υποψηφιότητα ενός ηλικιακά νέου, αλλά ιδεολογικά «υπέργηρου» στελέχους. Ταυτόχρονα, ο Κώστας Γκιουλέκας έδειξε από το πρώτο λεπτό τη στρατηγική που θα ακολουθήσει κατά την προεκλογική εκ­στρατεία. Παραμερίζει το κόμμα και προβάλ­λει την καταγωγή. Είναι λιγότερο νεοδημο­κράτης και περισσότερο Θεσσαλονικιός. Πώς αξιολογείτε την τακτική του;

Γ.Μπ. Καταρχήν είναι μεγάλο σφάλμα να αρνείται τη νεοδημοκράτικη προέλευσή του. Δεν μπορείς να είσαι ο πρώτος βου­λευτής σε ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, να είσαι υπεύθυνος του τμήματος Προγραμματισμού και να δηλώνεις ανεξάρτητος. Κάποιος κοροϊδεύει κάποιον εδώ. Και πιο Θεσσαλονικιός από εμένα δεν είναι. Ο μπαμπάς μου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, εγώ στην Καμάρα. Όσο για τις ικανότητες; Αν σου δώσω το curriculum το δικό μου, που ανέλαβα μια επιχεί­ρηση με δυναμικό 25 ατόμων και την έφερα μαζί με τον αδερφό μου στα 500, που υπήρξα πρόεδρος του κλαδικού οργάνου των οινοπαραγωγών, ενώ είμαι ιδρυτής και πρόεδρος του Αρκτούρου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης διεθνούς αναγνώρισης, άραγε ποιος θα θεωρηθεί αντικειμενικά ικανότερος;

Τι να πω; Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μπουτάρης είναι μπαγιάτης, είναι αλήθεια ότι έχει προσφέρει στην πόλη όπως και το ότι είχε επιχείρηση με τον αδελφό του. Αλλά αυτό γιατί τον κάνει καταλληλότερο δήμαρχο; Οι πραγματικοί μπαγιάτες δεν φτάνουν για να τον ψηφίσουν, ίσως γι’ αυτό και πάει να το σώσει, που δεν σώζεται ο κ. Πέγκας, συμπληρώνοντας :

Σ.Π. Θέση μας ως Πρωτοβουλία είναι πως δε θα έπρεπε να αποτελεί κριτήριο εκλογιμότητας το πόσο Θεσσαλονικιός είσαι. Αντίθετα, το ερώτημα θα έπρε­πε να είναι: Πόσο κοσμοπολίτης είσαι; Τι γνωρίζεις για τα συστήματα ανάπτυξης των άλλων πόλεων;

Πόσο κοσμοπολίτης είσαι; Κατάλαβα, όσο πιο πολύ ταξιδεύεις τόσο καλύτερος δήμαρχος. Ας διαλέξουμε έναν ναύτη σε ποντοπόρα. Σϊγουρα είναι πιο “κοσμοπολίτης” από όλους μας. Είναι και αυτό βασικό χαρακτηριστικό για έναν δήμαρχο;

Πάντως αν ήταν προσόν η αλαζονεία τότε δεν θα έπρεπε να γίνουν εκλογές. Θα έπρεπε να παραδώσουμε την διοίκηση της πόλης σ’ αυτόν που την αξίζει.

21 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Σε δύο μόνο γενιές δεν είσαι “Μπαγιάτης”. Είναι τόσο μεγάλη αυτή η κουβέντα όσο το να πεις ότι είσαι “Γκάγκαρος”. Το συγκεκριμένο περιοδικό εδώ και αρκετά χρόνια καταβάλλει χαριτωμένες προσπάθειες για την προβολή του Μπουτάρη.

  Dark Angel

  October 8, 2010 at 11:16 am

 2. Υπάρχει φωτογραφία ενός Μπουτάρη από 1880 κάτι στο installation του λευκού Πύργου με την ιστορία της πόλης. Όμως αυτό δεν είναι που σε κάνει πιο ικανό δήμαρχο
  Άσε το περιοδικό, δεν θα μιλήσω γι’ αυτό. Απλά σκέψου να βγει ο Μπουτάρης και ο κ. Πέγκας να γίνει αντιδήμαρχος Πολιτισμού.
  Σκέψου με ποιούς θα στελεχωθεί η αντιδημαρχία…

  argos

  October 8, 2010 at 11:18 am

  • Σκέφτομαι… σκέφτομαι…

   Dark Angel

   October 8, 2010 at 11:52 am

 3. “Παλιότερα, για να χαρακτηρισθεί κανείς μπαγιάτης έπρεπε ο ίδιος, οι γονείς του, οι παππούδες του και βάλε νάχουν γεννηθεί και νά ‘χουν μεγαλώσει στην πόλη – και μάλιστα «εντός των τειχών», έκφραση που στη Θεσσαλονίκη είναι κυριολεξία.”

  Dark Angel

  October 8, 2010 at 11:51 am

 4. Δεν θα μιλήσω για τον Μπουτάρη, γιατί νομίζω ότι κάποιος που δεν θέλει να τον συμπαθήσει, όσα και αυτονόητα πράγματα να πει, πάλι δεν θα βρίσκει λογική σε αυτά.

  Θα μιλήσω όμως για τον κ. Πέγκα, γιατί μου έκανε εντύπωση το σχόλιο του φίλου argos.

  Τι είπε λοιπόν ο κ. Πέγκας πολύ απλά? Ότι για να αλλάξεις τα πράγματα στην πόλη πλέον πρέπει να έχεις βγει και λίγο από το καβούκι σου, να έχει ταξιδέψει και να έχεις δει ιδίοις όμασι, διαφορετικά μοντέλα δημοτικής διοίκησης, διαφορετικά μοντέλα αστικών συγκοινωνιών, διαφορετικά μοντέλα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, διαφορετικά μοντέλα αστικών αρχιτεκτονικών παρμβάσεων και masterplan, και, εν πάσει περιπτώσει, διαφορετικά μοντέλα σκέψης για την πόλη. Όχι γιατί το να έχεις ταξιδέψει σε κάνει ικανό (αντι-) δήμαρχο από μόνο του, αλλά γιατί το να είσαι είσαι ικανός (αντι-) δήμαρχος απαιτεί πλέον να έχεις την ικανότητα να ψάχνεις και να βρίσκεις πετυχημένες λύσεις που έχουν ίσως εφαρμοστεί και σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, και άρα και να έχεις ταξιδέψει και λιγάκι…

  Τώρα όσον αφορά το σχόλιο του φίλου argos, απλά να πω ότι ο κ. Πέγκας συμμετέχει – ή είναι πρόεδρος αν δεν κάνω λάθος- στο σωματείο “Φίλοι των δημητρίων”, που και το 2009 αλλά και φέτος έκανε πράγματα για την πόλη και τον πολιτισμό της, αυτονόητα για άλλες πόλεις του εξωτερικού, μα όχι και για τη Θεσσαλονίκη μας. Απλά να αναφέρω ότι πέρσυ οργανώθηκαν τα street walks που έφεραν μαζί όλη την πόλη, και φέτος έγιναν ανακατασκευές στις τουαλέτες σχολικών κτηρίων και βγήκαν έργα τέχνης από το ΜΜΣΤ και μοιράστηκαν σε μαγαζιά της πόλης. Ω, τι παράλογες και κατακριτέες ιδέες! Ω, τι αλαζονικές παρεμβάσεις! Ω, τι υπερφίαλος κοσμοπολιτισμός! Υπό αυτήν την έννοια, συμπεραίνω ότι έχει ήδη αποδείξει πως εννοεί τον πολιτισμό στην πόλη…

  Agkeka

  October 8, 2010 at 12:05 pm

  • Να ξεκαθαρίσω ότι αν ψήφιζα σε διαγωνισμό πιο συμπαθητικού ανθρώπου, τον Μπουτάρη θα ψήφιζα, μέσα από τους σημερινούς υποψήφιους. Ευτυχώς ή δυστυχώς ψηφίζουμε για Δήμαρχο.
   Ο κ. Πέγκας έκανε την δήλωση που βλέπετε πάνω, με Link στο αρχικό κείμενο. Τα υπόλοιπα τα εξάγεται εσείς. Σαφώς το επιχείρημα με τον ναύτη είναι έωλο και γι’α υτό και το έδωσα, καθ’ υπερβολή. Όπως και το επιχείρημα του κοσμπολίτη, από μόνο του είναι έωλο. Ξέρω πολλούς που γυρίσανε τον κόσμο και δεν πήρανε τίποτα μαζί τους.
   Δυστυχώς δεν αντιληφθήκατε ότι η αλαζονεία πήγαιεν στον κ. Μπουτάρη και όχι στον κ. Πέγκα. Θεώρησα ότι θα έπρεπε να αναφέρω τον κ. Πέγκα, κυρίως γιατί πήγε να συμμαζέψει την αλαζονεία του κ. Μπουτάρη.
   Τώρα το να έχεις συνέντευξη του εαυτού σου στο περιοδικό που είσαι σύμβουλος έκδοσης …

   argos

   October 8, 2010 at 2:13 pm

   • Ο κ. Μπουτάρης διεκδικεί την ψήφο μας λέγοντας συνέχεια το πόσο ικανός, πόσο άξιος και πόσο Θεσσαλονικιός είναι.

    Dark Angel

    October 8, 2010 at 3:13 pm

  • Ο κ. Πέγκας “έκανε πράγματα για την πόλη και τον πολιτισμό της”; Και; Περιμένει την εξαργύρωση τους; Τζίσας…

   Dark Angel

   October 8, 2010 at 8:39 pm

 5. Ένα περιοδικό δημοσιεύει συνέντευξη του συμβούλου έκδοσης του ίδιου του περιοδικού μαζί με τον επικεφαλής του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει (ο σύμβουλος έκδοσης). Το περιοδικό διευθύνει ο συντονιστής πρόσφατης εκδήλωσης (“ανοιχτής συνέλευσης”) του συνδυασμού.
  Πώς το λένε αυτό; (Εκτός από το γνωστό χαρακτηρισμό του ΜακΜάνους)
  Και τι σημαίνει για το κύρος του (του περιοδικού);

  ___
  Argos, λες να βρέθηκε ο νέος Γάκης; (όχι των trouble-makers, αν και βλέπω για trouble να τραβάει η δουλειά…)

  Βλαδίμηρος

  October 8, 2010 at 12:29 pm

 6. “..Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μπουτάρης είναι μπαγιάτης, είναι αλήθεια ότι έχει προσφέρει στην πόλη όπως και το ότι είχε επιχείρηση με τον αδελφό του..Αλλά αυτό γιατί τον κάνει καταλληλότερο δήμαρχο;”
  Γιατί απλά είναι όντως σημαντικά κριτήρια για μια τέτοια αξιολόγηση, απλά δεν είναι ίσως τα μόνα. Επίσης δε λέει ότι απλά είχε επιχείρηση αλλά ότι σταδιακά έδωσε δουλειά σε 500 ανθρώπους.
  Επίσης άλλο κοσμοπολίτης και άλλο κοσμογυρισμένος, το επιχείρημα με το ναύτη είναι λίγο έωλο. Απο τη μία λέμε για περιχαράκωση της πόλης σε επίπεδο ιδεών και από την άλλη αν κάποιος πει το αυτονόητο πάλι γκρινιάζουμε.
  Τελικά μήπως δεν ξέρουμε τί θέλουμε;

  Fil

  October 8, 2010 at 1:00 pm

  • και γιατί δεν ψηφίζαμε τον κ. Ευθυμιάδη που έχει το ίδιο προφιλ;
   Έδωσε λοιπόν δουλειά σε 500 ανθρώπους. Σήμερα πόσες θέσεις εργασίας διατηρεί στην επιχείρηση με τον αδελφό του; Διατηρεί ακόμα την επιχείρηση με τον αδελφό του;
   Αυτά αν ααρχίσω να τα ρωτάω θα καταλήξουμε σε μια μη πολιτική συζήτηση.
   Ξαναλέω λοιπόν ότι με την ίδια λογική σήμερα ο ατσαλάκωτος δηλώνει ότι απασχολεί 4500 υπαλλήλους που τους έχει προσλάβει σταδιακά.
   Όσο για την έννοια της λέξης, έχω link

   argos

   October 8, 2010 at 2:22 pm

  • Ποιό ακριβώς είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο του κ. Μπουτάρη; To ότι έχει δώσει δουλειά σε 500 ανθρώπους δεν είναι ιδεολογία, είναι μανατζμεντ.

   Dark Angel

   October 8, 2010 at 3:03 pm

 7. Πρόεδρος του κλαδικού των οινοπαραγωγών;
  Με άλλα λόγια, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει πραγματικές δυνατότητες σε ό,τι αφορά την παραγωγή και εξαγωγή κρασιού, το ότι χρειάζονται χρόνια για να εγκριθεί η καλλιέργεια μιας νέας ποικιλίας σταφυλιών, το υψηλό κόστος των εξαγωγών του κλάδου, και το ότι στο εξωτερικό τα Ελληνικά κρασιά βρίσκονται στο ίδιο ράφι με τα Τουρκικά (από πότε έχουν κρασί οι Τούρκοι;;;) αποτελούν επιτεύγματα του κου Μπουτάρη και ένδειξη της ικανότητάς του σε θέματα διεθνούς αντίληψης, διαχείρισης έργου, συντονισμού φορέων, επικοινωνίας με το δημόσιο και προώθησης/προβολής στο εξωτερικό!!!!!!!!!!

  yushumuri

  October 8, 2010 at 1:02 pm

 8. Πάντως άσχετα από τις ασυμφωνίες στα σχόλια (ή ίσως επειδή ακριβώς είναι τόσο ζωντανή και ενημερωμένη κοινότητα αυτό το blog) το Frappelections είναι με μεγάλη διαφορά το καλύτερο σημείο ουσιαστικής ενημέρωσης για τις εκλογές.

  Με αυτό το σκεπτικό, τυχόν υπερβολές και προσωπικές κορώνες νομίζω ότι δικαιολογούνται απόλυτα.

  Το θέμα της διασποράς κουτσομπολιού ή λάσπης με απασχόλησε σήμερα και την Απόφαση Ψήφου. http://apofasi.wordpress.com/2010/10/08/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bf-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%be%ce%b9%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9/

  Alexander Chalkidis

  October 8, 2010 at 2:23 pm

 9. “To ότι έχει δώσει δουλειά σε 500 ανθρώπους δεν είναι ιδεολογία, είναι μανατζμεντ…”
  Μάνατζμεντ είναι να τους διοικήσεις, το να τους δώσεις δουλειά είναι ένδειξη ότι κάτι μπορείς να καταφέρεις στη ζωή σου. Το εάν τους έχει ακόμη δεν το ξέρω αλλά αν έχεις ακούσει κάτι μεμπτό για την επιχειρηματική του πρακτική ευχαρίστως να το δεχτώ.

  “..Ξαναλέω λοιπόν ότι με την ίδια λογική σήμερα ο ατσαλάκωτος δηλώνει ότι απασχολεί 4500 υπαλλήλους που τους έχει προσλάβει σταδιακά..”
  Αστειεύεσαι μάλλον. Ο Παπαγεωργόπουλος τους απασχολεί ή ο Δήμος Θεσσαλονίκης; Τί συγκρίνουμε τώρα; Έναν καταχρεωμένο Δήμο όπου χάνονται εκατομμύρια και δεν κουνιέται φύλλο με μια επιχείρηση που απαιτεί κέρδη για να επιβιώσει; Ο Δήμος προσλαμβάνει σωρεύοντας χρέος η εταιρεία αποδεικνύει κάθε μέρα τη βιωσιμότητά της.

  “..Να ξεκαθαρίσω ότι αν ψήφιζα σε διαγωνισμό πιο συμπαθητικού ανθρώπου, τον Μπουτάρη θα ψήφιζα, μέσα από τους σημερινούς υποψήφιους. Ευτυχώς ή δυστυχώς ψηφίζουμε για Δήμαρχο..”
  Στο δια ταύτα δηλαδή τί; Με ποιά κριτήρια; Εκτός και αν αναθεματίζουμε γενικώς και τους πάντες επειδή μας έγινε συνήθεια. Κι εμένα μου τη σπάει το στυλάκι του είμαι ο καλύτερος που το βγάζει λίγο, ένα λογικό επιχείρημα όμως είναι ότι θα βγει ένας από τους 2, αν θεωρείτε ότι είναι ίδιοι οκ πάω πάσο…

  @agkeka Αυτά που λες τα έχω ακούσει κι εγώ για τις τουαλέτες των σχολείων κλπ στην εκδήλωση πέρσι στο βασιλικό θέατρο της πολιτιστικής εταιρείας επιχειρηματιών. Δεν ξέρω αν έγινε τελικά γιατί ήταν προς υλοποίηση τότε.

  Fil

  October 8, 2010 at 3:56 pm

  • Στο ξαναέγραψα. Δεν νομίζω ότι το θέμα μας είναι η επιχειρηματική πολιτική, γι’ αυτό και δεν την δέχομαι σαν προσόν ή μειονέκτημα.
   Προφανώς και αστειεύομαι, όπως και ο κ. Μπουτάρης που δεν έχει σήμερα 500 εργαζόμενους και που επίσης δεν ξέρουμε τίποτα για τις συνθήκες εργασίας (κυριολεκτώ δεν υπονοώ τίποτα). Απλά λέει ο Μπουτάρης ότι έφτασε στους 500 λέει και ο άλλος ότι τους έδωσε δουλειά, που δεν τα πλήρωνε ο ίδιος.
   Τα κριτήρια είναι προφανώς πολιτικά και πολιτικό λόγο δεν είδα, ακόμη.

   argos

   October 8, 2010 at 4:07 pm

  • Απάντηση για το ιδεολογικό υπόβαθρο του Μπουτάρη δεν πήρα και δεν με ενδιαφέρει καθόλου η επιχειρηματική του πολιτική. Ζητάει την ψήφο μου -και από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ψηφίζω στην Α’ Θεσσαλονίκης- δε ζητάει το βιογραφικό μου για να συνεργαστούμε. Δυστυχώς ο κ. Μπουτάρης μπλέχτηκε στη μπέρτα του προσπαθώντας να προσεγγίσει τον πολίτη αυτής της δύσμοιρης πόλης χτενίζοντας με προσοχή -και άθελά του ίσως- την ήδη απαστράπτουσα κόμη του κ. Γκιουλέκα.

   Είναι νωρίς ακόμη για να αναφερθώ με σκληρότερα λόγια. Όταν το παιχνίδι “χοντρύνει” και σημειώσει τις γνωστές οπαδικές συμπεριφορές του Γκεστάλτ θα επανέλθω.

   Dark Angel

   October 8, 2010 at 7:53 pm

 10. Χωρίς να θέλω να πω τίποτα παραπάνω από την προηγούμενή μου τοποθέτηση γιατί πιστεύω ότι ουσιαστικός αντίλογος δεν δώθηκε, απλά να πω πως όντως το έργο με τις τουαλέτες έγινε.
  Ιδού και ένα θαυμάσιο link για το όλο εγχείρημα, που επιμένω, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του πως ο κ. Πέγκας εννοεί τον πολιτισμό

  ps. ρίξτε και μία ματιά στο site των φίλων των δημητρίων (http://www.dimitriafriends.gr/). Ίσως και αυτό βοηθήσει να μην γίνονται έωλες συγκρίσεις με συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν οφίκια πολιτισμού στην πόλη…

  Agkeka

  October 8, 2010 at 5:50 pm

  • Μα τι αντίλογος να υπάρχει; To post λέει πως ο κ. Πέγκας είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού ενώ ταυτόχρονα είναι υποψήφιος με τον Μπουτάρη και παίρνει συνέντευξη από τον επικεφαλής του συνδυασμού του…

   Dark Angel

   October 9, 2010 at 12:24 pm

 11. Αντιπαρέρχομαι τα κοινωνικο-οικονομικά “μπαγιάτικα” σχόλια και θάθελα να ρωτήσω την “Πρωτοβουλία” και τον κ. Μπουτάρη πως θα χρηματοδοτήσουν το Γεωγραφικό Σύστημα της Θεσσαλονίκης που αναφέρεται στις θέσεις: “το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών της πόλης μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και θα αποτελέσει μια μικρή επανάσταση στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.”

  Από τα λίγα που ξέρω το πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” ολοκληρώθηκε. Στο ΕΣΠΑ το αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο – πρόγραμμα έχει άλλο όνομα. Ας ψάξουν να το βρούν αν θέλουν χρηματοδότηση.

  Ενας ταπεινός και ξενητεμένος σύμβουλος πληροφορικής.

  George

  October 8, 2010 at 5:53 pm

  • Το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας είναι προφανώς “επικαιροποιημένο” σε όλους τους τομείς!! Για παράδειγμα, παρά την ένταξη της Τριανδρίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία νέου διαμερίσματος, μιλάει για “5 μικρά δημαρχεία”…

   yushumuri

   October 8, 2010 at 7:34 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: