Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Είσαι θεσμός, ήλιος καλοκαιρινός

leave a comment »

Διαβάζω στη σημερινή έκδοση της εφημερίδος Θεσσαλονίκη ότι σε χθεσινή εκδήλωση των ΝΟΔΕ της ΝΔ Θεσσαλονίκης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Δημήτρης Βαρτζόπουλος με δηλώσεις του έσπευσε να στηρίξει τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, κάλεσε τον Γιάννη Μπουτάρη να μην προκαλεί τους θεσμούς και αρνήθηκε ότι η αντίδραση του κ. Άνθιμου είναι ωμή παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές.

 

Σπουδαία τα λαχανα θα μου πείτε και σιγά τα ωά και κυριολεκτικά πέφτω απ’ τα σύννεφα και μη σου πω ότι θα επηδηχθώ απ’ το παράθυρο και τυχαίο δεν νομίζω. Κοντολογίς δεν κομίζω γλαύκα ες Αθήνας (προφανώς, διότι ουδεμίαν σχέσην έχομεν με την Χαμουτζίαν) ούτε ανακαλύπτω την Αμερική (αυτός ο πούστης ο Κολόμβος φταίει για όλα)  κάνοντας λόγο διά την Δεξιάν του Κυρίου και περί του ενός (δεξιού) χεριού που νίπτει τ’ άλλο (επίσης δεξιό χέρι) και τα δύο το (δεξιό) πρόσωπο.

Οντως. Δεν είμαι αφελής. Ουτε με φάνηκαν εξωφρενικές οι καταγγελίες του κου Μπουτάρη στη Μακεδονία της Κυριακής περί διανομής συγκεκριμένων ψηφοδελτίων στις εκκλησίες. Ξέρω πού ζω. Ωστόσο με προβληματίζει η ακούσια(;) ταύτιση διά στόματος Βαρτζόπουλου του Ανθιμου με την έννοια θεσμός. Τι είναι θεσμός λοιπόν; Η ηλεκτρονική έκδοση του λεξικού Τριανταφυλλίδη με πληροφορεί: κάθε ομαδική ή ατομική ενέργεια ή κάθε σχέση ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας, που συνήθ. ύστερα από μακροχρόνια και ομοιόμορφη επανάληψη παίρνει μια τυπική μορφή συνήθ. νομική: Kοινωνικός / πολιτικός / πολιτειακός ~. Kατάργηση / καθιέρωση ενός θεσμού. O ~ της οικογένειας / του γάμου / της προίκας. O ~ της κοινωνικής ασφάλισης / της αργίας της Kυριακής. O ~ της βασιλείας / του Προέδρου της Δημοκρατίας. Oι κοινοβουλευτικοί θεσμοί. Yπεράσπιση / υπονόμευση των ελεύθερων και δημοκρατικών θεσμών της χώρας. || οργανισμός που εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και είναι αναγνωρισμένος από το νόμο: O ~ της δημοτικής αστυνομίας. || (επέκτ.) για μακροχρόνια συνήθεια στα πλαίσια της ατομικής ή οικογενειακής ζωής: H συγκέντρωση όλων των συγγενών στο σπίτι του παππού την πρωτοχρονιά έχει γίνει πια ~ στην οικογένειά μας. [λόγ. < αρχ. θεσμός]

Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο καλό λεξικό ότι δύναται κάποιο φυσικό πρόσωπο να αποτελεί θεσμό. Εκτός κι αν ο κος Βαρτζόπουλος εννοούσε τον θεσμό της Εκκλησίας τον οποίο εκπροσωπεί ο κος Ανθιμος. Να το δεχτώ. Μόνο που αυτός που προκαλεί με τις πράξεις και τα λεγόμενά του τον θεσμό (της Εκκλησίας) είναι ο ίδιος ο κος Ανθιμος, μετατρεπόμενος σε ζιζάνιο που φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν, σε ανεπιθύμητη έκλυση αερίων εντός ανελκυστήρα, σε πίτουρο που εντέλει θα το φάνε οι κότες και μετά θα πάθουν δυσπεψία.

Written by panwsk

November 1, 2010 at 6:38 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: