Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Οι Θέσεις των παρατάξεων :Κοινωνική Πολιτική

with one comment

Θα προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τις θέσεις των παρατάξεων του δήμου, θεματικά, όπως τις εκφράσανε μέσα από τα προγράμματά του που αναρτήσανε στο Internet. Όπου δεν βρούμε αναρτημένα προγράμματα θα προσπαθήσουμε να τα βρούμε μέσα από δηλώσεις οι οποίες επίσης πρέπει να υπάρχουν στο internet. Όσοι από τους σχολιαστές έχουν υπόψη τους θέσεις που εμείς, ανά κατηγορία, δεν έχουμε περάσει, θα παρακαλέσω να τις προσθέσουν αλλά μαζί με το Link, απαραίτητα. Το τι έχετε ακούσει δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε την δέσμευση κάπου καταγεγραμμένη.

Η τρίτη ενότητα που εξετάζουμε είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη σημασία στην εποχή της κρίσης, της Κοινωνικής Πολιτικής και θα δούμε πως την αντιλαμβάνονται οι μονομάχοι. Προγράμματα, έστω και με την μορφή Bullets έχουμε βρει στους:

Μπουτάρη, Γκιουλέκα, Στεργίου, Μηταφίδη, Παπαθεμελή, Ζαριανόπουλου.

Ας δούμε λοιπόν τι λένε

Θέση 1

Ο Μπουτάρης δεσμεύεται για : Ανεξάρτητο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ανεξάρτητο από τι;)

Ο Γκιουλέκας το συγκεκριμενοποιεί και το εστιάζει στην ανεργία : Ίδρυση Κέντρου στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και πρόληψης της ανεργίας

Ο Μηταφίδης θεωρεί ότι αυτό που πρέπει να κάνει είναι : ίδρυση μουσείου-αρχείου Κοινωνικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (το μουσείο είναι για χτες όχι για σήμερα)

Οι υπόλοιποι δεν θέλουν να ιδρύσουν τίποτα, εξ’ άλλου στον Ζαριανόπουλο φτάνει η ίδρυση του ΚΚΕ ενώ στον Κλεισιάρη η διάλυση της ΕΕ-ΔΝΤ και Καλλικράτη. Ο Βασιλικός θέλει κάτι να εγκαθιδρύσει αλλά πάλι δεν είναι σίγουρος…

Θέση 2

Ο Μπουτάρης ξεκινά να ανταγωνίζεται το ΕΣΥ που πεθαίνει  : ίδρυση Δεκαπέντε δημοτικών ιατρείων στην 4ετία (μα καλά 3,5 δεν είναι τα χρόνια αυτής της θητείας;)

Ο Γκιουλέκας νομίζει ότι  χρειάζονται περισσότερο : Κοινωνικά παντοπωλεία και Κοινωνικά φαρμακεία

Ο Στεργίου είναι πιο συγκεκριμένος και με περισσότερες προτάσεις :

 • Σε κάθε Διαμέρισμα θα δημιουργήσουμε ένα μικρό, πλήρως εξοπλισμένο Σταθμό Πρωτοβάθμιας Υγείας
 • τρία κέντρα αιμοκαθάρσεων, εκτός των υπαρχόντων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
 • θα παρέχουμε προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής σε όλους τους Θεσσαλονικείς

Ο Μηταφίδης από την άλλη έχει προτάσεις αλλά τις ανακατεύει και με το κράτος, άσε που βλέπει ότι χρειαζόμαστε και ειδική βοήθεια :

 • Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ΙΚΑ και  ΕΣΥ
 • Διεύρυνση των σημερινών δομών και δημιουργία νέων (π.χ. κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, συσσίτια για απόρους κ.ά.)
 • Υποστήριξη του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ, του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ

Ο Παπαθεμελής είναι πιο γενικός αλλά έχει προτάσεις :

 • Συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν τον προγραμματισμό της υγείας των πολιτών
 • Προώθηση της πρόληψης στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς και την κατοικία
 • Συντονιστικό Κέντρο προληπτικής υγιεινής
 • Αναβάθμιση της «υγιεινής» διάστασης στον ιστό της πόλης

Θέση 3

Ο Μπουτάρης για τις Γυναίκες : θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δράσης  για την Ισότητα στη Θεσσαλονίκη, για την περίοδο 2011-2014, με δράσεις όπως:  Δημοτική τηλεφωνική γραμμή SOS πολλαπλής χρήσης ( π.χ. Ναρκωτικά). Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών. Συμβουλευτικοί σταθμοί στήριξης γυναικών σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.

ο Γκιουλεκας σκέφτεται την γυναίκα σαν μάνα : Σταδιακή επέκταση του ωραρίου των βρεφονηπιακών σταθμών

ο Στεργίου αν και την λέει εργαζόμενη, πάλι μάνα την βλέπει : Θα στηρίξουμε την εργαζόμενη μητέρα και τη σύγχρονη οικογένεια, με την ενίσχυση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και τη λειτουργία Τμημάτων Συμβουλευτικής Γονέων.

Ο Μηταφίδης πλειοδοτεί για την μάνα :

 • Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
 • Διευκόλυνση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών με την ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης τις απογευματινές ώρες

Θέση 4

Ο Γκιουλεκας σκέφτεται τον άνεργο νέο και υποθέτει ότι το Internet σώζει : Job portal για τη διαδικτυακή σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας ενώ ειδικά για τους νέους

Ο Στεργίου τα βλέπει πιο ρεαλιστικά : Θα λειτουργήσουμε οργανωμένες δομές για τη στήριξη των ανέργων και των ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Ο Μηταφίδης μια από τα ίδια. Αφού απέτυχε ο ΟΑΕΔ ας κάνουμε δικό μας ΟΑΕΔ : Σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ

και συμπληρώνει : Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη

Θέση 5

Για τους Νέους ο Γκιουλέκας έχει και άλλη κάρτα : Θεσμοθέτηση Κάρτας Νέων για προνομιακές τιμές στην αγορά της πόλης και σε πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα

Ο Στεργίου είπαμε ότι θέλει δομές : Δημιουργούμε σε κάθε Διαμέρισμα Επιτροπές Νέων, στις οποίες θα συμμετέχουν, θα εισηγούνται και θα αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους και όχι εμείς για αυτούς.

Ο Μηταφίδης επίσης βλέπει κάρτα : Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» θα πρέπει να στηριχτεί με μέτρα και πρωτοβουλίες, όπως π.χ. με την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια των νέων επιχειρήσεων που θα έχουν ως έδρα τη Θεσσαλονίκη

Θέση 6

Ο Μπουτάρης για τους Μετανάστες: Ειδικός υπάλληλος σε κάθε ΚΕΠ. Τμήμα εξυπηρέτησης αλλοδαπών σε κάθε Δημοτική Κοινότητα. Οριοθέτηση χώρων και κανόνων λειτουργίας για ανοικτές αγορές (παζάρια) μεταναστών. Ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών σε ανεκμετάλλευτα ακίνητα του Δήμου. Εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα μεταναστών. Αξιοποίηση των επαγγελματικών ικανοτήτων των καταγραμμένων στη Δημοτική Κοινότητα αλλοδαπών.

Ο Μηταφίδης για του Μετανάστες : Υπογραφή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θέρμης, ώστε, αντί συμβολικού ενοικίου που θα καταβάλλει ο πρώτος στο δεύτερο, να εξακολουθήσει να λειτουργεί ο Ξενώνας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, στην οδό Φιλίππου 26 και Σιατίστης

Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν μετανάστες ή για να μη τους αδικήσω, δεν είναι θέμα που τους απασχολεί στις εκλογές τις τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έξτρα Θέσεις

Ο κάθε υποψήφιος έχει άλλη ατζέντα. Έτσι ο  Μπουτάρης :

 • Για τα Ναρκωτικά: Κέντρα πρόληψης. Συμμετοχή στην τηλ. γραμμή SOS. Οργάνωση ομάδων streework. Χώροι αναψυχής χωρίς αλκοόλ. Μέριμνα για την εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση εξαρτημένων.
 • Για τα Παιδιά: Oργανωμένη λειτουργία και εξάπλωση  των δημοτικών βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών  σε κάθε Δ.Κ. Ενιαίος φορέας διαχείρισης όλων των Σταθμών (δημοτικών, πρώην κρατικών, ΚΕΦΟ & ιδιωτικών). Επέκταση της λειτουργίας των Σταθμών σε κέντρα φύλαξης και φροντίδας παιδιών με συνεχόμενο ωράριο μέχρι τις 10 μ.μ. Θέσεις στάθμευσης μπροστά σε κάθε παιδικό σταθμό.
 • Αδέσποτα ζώα: Σύσταση των επιτροπών του ν.3170/01 και της Οδηγίας 998/03 για τη νόμιμη περισυλλογή, στείρωση, καταγραφή σε μητρώα , όπως και την επανένταξη και φροντίδα των αδέσποτων. Δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα.
 • Τράπεζα Χρόνου: Σε κάθε Δ.Κ.  για την εθελοντική προσφορά από πλευράς πολιτών. ( αυτό το είδαμε σε Post του PanosZ)

Ο Στεργίου έχει προτάσεις :

 • εξασφαλίζουμε την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα κοινωνικά αγαθά.
 • Θα ενισχύσουμε τις παροχές στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, μέσω των Κ.Α.Π.Η (ίσως είναι και ο μόνος που τους θυμήθηκε)
 • Κάνουμε τον εθελοντισμό τρόπο ζωής και ενισχύουμε τη δράση των συλλόγων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Ο Μηταφίδης έχει διαφορετική ατζέντα :

 • Προώθηση-ενίσχυση εναλλακτικών μορφών οικονομίας (π.χ. ανοιχτά παζάρια) και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο τη διευκόλυνση των ανέργων και των απόρων
 • Να αποφασίσει η ΤΕΔΚ τη μείωση κατά 50% του εισιτηρίου εισόδου στους Δημοτικούς Κινηματογράφους-παραστάσεις, συναυλίες, κλπ. που γίνονται υπό την αιγίδα των ΟΤΑ.
 • Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και  απόρων συμπολιτών μας που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησής τους.
 • κατάργηση συνδρομών στα προγράμματα των Ν Π Δ Δ

Ο Παπαθεμελής προφανώς σκέφτηκε κάτι που έχει να κάνει με την ηλικία του : Αποκατάσταση των φυσικών θεραπευτικών υποδομών π.χ. ιδιοκτησίας του Δήμου, Λουτρά Θέρμης.

Οι υπόλοιποι δεν είχαν τι να προσθέσουν. Εκτός από τονΖαριανόπουλο, Κλεισιάρη και Βασιλικό που ξέρουμε τι λένε.

Υ.Γ. Σε link προηγούμενου ίδιου post μας δόθηκε το προγραμμα του Γκιουλέκα σε pdf οπότε θα πρέπει να συμπληρώσω και τα δικά του  για να είμαι δίκαιος :

Για την τρίτη ηλικία

 • Επεκτείνουμε τον κύκλο των ιατρικών εξετάσεων στα ΚΑΠΗ.
 • Ενισχύουμε τις δομές στήριξης των ηλικιωμένων με έμφαση στα ΚΑΠΗ και τη δομή φιλοξενίας πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
 • Επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” με τηλεματική υποστήριξη.
 • Ενισχύουμε και επεκτείνουμε τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
 • Εγκαθιστούμε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Για τα ΑμεΑ

 • Δημιουργούμε Κέντρο αντιμετώπισης προβλημάτων ΑμεΑ, αποτελούμενο και από συνανθρώπους με ειδικά προβλήματα.

Για τα ναρκωτικά

 • Εφαρμόζουμε προγράμματα πρόληψης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, με εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία, με τη συνδρομή εθελοντών, διακεκριμένων προσωπικοτήτων της πόλης. (δεν νομίζω να εννοεί τον Γρίβα)

Για τα αδέσποτα

 • Αγαπάμε τον άνθρωπο αλλά αγαπάμε και τα… ζώα.
 • Εκπονούμε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, περίθαλψης και στείρωσης των αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της πόλης και πρόγραμμα συστηματικών υιοθεσιών.

Για τον ενεργό πολίτη

 • Δημιουργούμε Κέντρο Εθελοντικής Προσφοράς με παραρτήματα σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, με την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικών φορέων κάθε περιοχής καθώς και των φοιτητικών συλλόγων. (ε;)

 

Advertisements

Written by argos

November 2, 2010 at 8:32 pm

One Response

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] να μην ασχολείται ο Δήμος. Σε ότι αφορά στο υπόλοιπο πρόγραμμα, θα παρακαλούσα όποιος έχει δει κάτι να ξεκινά να μας […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: