Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Η (α)Διαφάνεια και ο Καλλικράτης

with 8 comments

Μια καινοτομία που προσπάθησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το πρόγραμμα Διαφάνεια όπου το σύνολο των υποψηφίων είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν το σύνολο των εσόδων τους καθώς και τις δαπάνες για το προεκλογικό τους αγώνα.
Βέβαια όπως πολλές από τις αντίστοιχες καινοτομίες τις κυβέρνησης απλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη.
Παρά την υποχρέωση αυτή, τρεις (3) ημέρες πριν τις εκλογές δεν έχουν καν καταχωρηθεί για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το σύνολο των παρατάξεων που λαμβάνουν μέρος:

Ο Κουράκης και η Ξυροτήρη είναι σαν να μην υπάρχουν.

 

 

 

Στον δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα :

Μάτης, Μηταφίδης και Κλεισιάρης δεν ασχολήθηκαν καν να δηλώσουν την ύπαρξη των συνδυασμών τους.

 

 

 

Βέβαια το γελοίο της υπόθεσης δεν τελειώνει εδώ.
Στην περιφέρεια ο Κωνσταντινίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης κατεβαίνει μόνος του και δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ!

 

Ο συνδυασμός του Τρεμόπουλου έχει υποψήφιους αλλά κανένας δεν έχει ξοδέψει έστω και ένα ευρώ, ούτε καν το παράβολο.

 

 

Στον δήμο Θεσσαλονίκης τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Ο Ζαριανόπουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κατεβαίνει επίσης μόνος του αλλά έχει ξοδέψει κάτι λίγα ευρώ. Μάλλον εκεί στο ΚΚΕ φοβούνταινα γίνει καταγραφή των υποψηφίων τους και ένας Στάλιν ξέρει γιατί.

Ο Στεργίου από την άλλη κατεβαίνει και αυτός μόνος του αλλά δηλώνει έξοδα και παρουσιάζεται και τυπικός στην αποπληρωμή τους.

 

Ο Παπαθεμελής τουλάχιστον κατεβαίνει με έναν ακόμα παρέα

 

 

Βέβαια ελάχιστοι υποψήφιοι δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν ασχοληθεί να καταχωρήσουν έσοδα και έξοδα παρόλο που τα εκατοντάδες φυλλάδια που κυκλοφορούν σίγουρα δεν έγιναν δωρεάν. Και αφήνω στην άκρη τα παράξενα όπου οι συνδυασμοί του Ψωμιάδη και του Μπόλαρη εμφανίζονται να είναι εξαιρετικά κερδοφόροι και πλεονασματικοί.

Η Διαφάνεια είχε και ένα θετικό. Επιβεβαιώσαμε ότι πράγματι θα κατέβει στο δήμο ο συνδυασμός του Βασιλικού που υποστηρίζεται από την Χρυσή Αυγή και μάθαμε και τα ονόματα 4 υποψήφιων συμβούλων.

 

Θα ήθελα να ελπίζω πως θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις του Νόμου (Ν. 3870/2010) που ορίζει ακόμη και έκπτωση από το αξίωμα αλλά φαντάζομαι πως θα γίνει ότι συνήθως. Θα βγει κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος που θα θολώνει τα πράγματα αρκετά έτσι ώστε να κλείσουν ο ένας στον άλλο το μάτι συνένοχα, να χαμογελάσουν σαρδόνια και να συνεχίσουν να μας δουλεύουν.

Βέβαια όπως υπονοείται και στο ακροτελευταίο άρθρο του συντάγματος, η τήρηση των νόμων επαφίεται στην δικιά μας ευαισθησία να μην επιτρέπουμε να τους παραβιάζουν και να τους καταλύουν μπροστά στα μάτια μας.

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Το ίδιο θέλω να ελπίζω και εγώ. Μάλιστα αν κάποιος υποστεί τις συνέπειες του Νόμου ελπίζω να μην μιλούν οι υπόλοιποι για το μνημόνιο (αδιαφάνειας) που υπογράφουν μεταξύ τους συνήθως!

  chadji

  November 4, 2010 at 2:37 pm

 2. Αγαπητοί φίλοι,
  Χαίρομαι παρά πολύ για το γεγονός ότι ασχοληθήκατε με το θέμα. Κι αυτό γιατί αν κάποιος αποδεικνύεται ανακόλουθος, για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη, είναι αυτοί που αποφάσισαν τις ρυθμίσεις της διαφάνειας.
  Σας λέω λοιπόν ότι η προεκλογική περίοδος σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου άρχισε στις 9 Αυγούστου, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.
  Οι περιορισμοί σε ότι αφορά στις εμφανίσεις στα ΜΜΕ ισχύουν δύο μήνες από τις εκλογές, από τις 7 Σεπτεμβρίου δηλαδή.
  Η δυνατότητα καταγραφής όλων των εκλογικών δαπανών που είχαν γίνει από τις 9 Αυγούστου, έληξε στις 22 Σεπτεμβρίου.
  Εγώ ανακοίνωσα την πρόθεση μου να είμαι υποψήφιος στις 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις δύο ημέρες πριν.
  Η κατάθεση του ψηφοδελτίου μας στο πρωτοδικείο έγινε στις 17 Οκτωβρίου. Τότε επιβεβαίωσα εγώ την πρόθεση που είχα ανακοινώσει στις 20 Σεπτεμβρίου.
  Το πρωτοδικείο με ανακήρυξε στις 24 Οκτωβρίου. Τότε ήμουν πλέον επίσημος υποψήφιος.
  Αμέσως μετά κινήθηκα να καταχωρηθώ ως υποψήφιος. Όμως το σύστημα δεν έδινε δυνατότητα εγγραφής, διότι όπως είπε, η αρμόδια υπάλληλος της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης τους ΥΠΕΣ με την οποία επικοινωνήσαμε στο τηλ. 2131361021, η “περίοδος είχε κλείσει”. (η πληροφορία δόθηκε από την υπάλληλο που απάντησε στην κλήση. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, υπεύθυνος υπάλληλος είναι ο κ.Α. Κουλός, ο οποίος έλειπε από το γραφείο του)
  Όμως οι δικές μου, πενιχρές, όπως προκύπτει, εκλογικές δαπάνες άρχισαν μετά την ανακήρυξη μου.
  Τι θα έπρεπε να δηλώσω πριν; Δαπάνες που δεν είχα κάνει;
  Έτσι λοιπόν, θα κάνω όλες τις πληρωμές μου μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού που έχω ανοίξει και τα παραστατικά είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Επειδή διαπιστώνω ότι ασκείτε έναν τύπου δημοσιογραφίας που μου αρέσει, θα σας έλεγα, σημειώστε όποια δαπάνη βλέπετε να έχω κάνει και ελάτε, όποτε θέλετε να δείτε τα παραστατικά που διαθέτω. Θα είναι στην απόλυτη διάθεση σας.
  Ακόμη και αν έλθετε αύριο Παρασκευή στις 8, που θα έχουμε την τελευταία προεκλογική μας εκδήλωση, στην Πλατεία Άθωνος.
  Φιλικά
  Χρήστος Μάτης

  ΥΓ: Νομίζω πάντως ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχετικές με τις εκλογές δαπάνες, δεν έχουν μόνο οι συνδυασμοί που συμμετέχουν, αλλά και εκείνοι που δήλωσαν δαπάνες, χωρίς να παίρνουν μέρος τελικά στην εκλογική διαδικασία.

  Οικολογια στην πράξη

  November 4, 2010 at 7:54 pm

  • Σας ευχαριστούμε για την απάντηση κ. Μάτη και κυρίως για την αποκαλυπτική διευκρίνηση.
   Πάντως αν με τέτοιες τραγικά λάθος πρακτικές η ίδια η κυβέρνηση καταφέρνει να απαξιώνει ένα μέτρο που σίγουρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση πραγματικά απογοητεύομαι.
   Ο σκοπός μας ποτέ δεν ήταν να ασκήσουμε εμείς τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών (υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για αυτό) ούτε θεωρούμε ότι κάποιοι υποψήφιοι παρανομούν, απλά θέλαμε να αναδείξουμε οφθαλμοφανείς ασυνέπειες όπως η μη καταχώρηση συνδυασμών ή υποψηφίων ή έστω και κάποιων ελάχιστων εξόδων.
   Σας ευχαριστούμε τόσο για την πρόσκληση για έλεγχο των οικονομικών σας αλλά πολύ περισσότερο για την πρόσκληση για την εκδήλωση σας και ελπίζουμε να μιλήσουμε και από κοντά σήμερα το βράδυ.

   thanosk

   November 5, 2010 at 8:18 am

 3. καφκικό σύμπαν.

  Κε Μάτη δεν κατάλαβα. Μας καλείτε στη εκδήλωση ή μας καλείτε να ελέγξουμε τα παραστατικά σας;

  Dark Angel

  November 4, 2010 at 9:10 pm

 4. Σας καλώ στην εκδηλωση αλλά επειδή, απ’ οτι θυμάμαι, δεν σας ενθουσίσε η αισθητική των προεκλογικών καρτών μου, θα μπορούσατε εκείνη την ώρα που θα είμαστε στην πλατεία, να δείτε τα παραστατικά μου στο παρακειμενο εκλογικό μου κέντρο.
  Ούτε η εκδήλωση, ούτε τα παραστατικά μου, θα είναι κρυφά. (για την εκδήλωση το ελπίζω δηλαδη, για τα παραστατικά είμαι βέβαιος)

  Οικολογια στην πράξη

  November 4, 2010 at 11:19 pm

  • Κε Μάτη
   Μπορεί η προεκλογική σας καμπάνια να μη με ενθουσίασε καθόλου αλλά οφείλω να σεβαστώ το γεγονός ότι είστε ο μοναδικός υποψήφιος που πήρε θέση σε αυτό το ποστ και μας παρέθεσε τις δαπάνες του.
   +1 από μένα.

   Dark Angel

   November 5, 2010 at 10:56 am

 5. […] τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών. Σε προηγούμενο post εντοπίσαμε μια σειρά από παραλείψεις και ήθελα να δω […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: