Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν διλήμματα

with 11 comments

Κάθε φορά που τις συμφέρει, οι πολιτικοί μας χρησιμοποιούν την παραπάνω φράση (*) και ξεπερνάνε κάθε πρόβλημα. Αυτή την Κυριακή λέω να την χρησιμοποιήσω και εγώ.

Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια τελική αναμέτρηση, στην περιοχή μας, σε έναν καινούργιο θεσμό, μεταξύ 2 συντηρητικών υποψηφίων στην περιφέρεια αλλά και στον Δήμο. Συντηρητικών αλλά με ιδιαιτερότητες.

Στην περιφέρεια έχουμε την μάχη μεταξύ  ενός ανθρώπου που στην αρχή της καμπάνιας του στο site του (που πρόσφατα το άλλαξε) προβάλλει την σχέση του με την εκκλησία, αλλά και το ότι είναι πολύτεκνος, σε συνδυασμό με έναν πολιτικό λόγο, απέναντι ενός γραφικού τύπου, υποστηριζόμενου από την δεξιά.

Από την μια μεριά έχουμε τον άνθρωπο που αν κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης και θα δώσει την δυνατότητα στον αρχηγό του κόμματος να πει ότι η περιοχή μας υποστηρίζει τις πολιτικές του. Η περιοχή αυτή που μαστίζεται από την ανεργία και που έρχεται η εφορία, αυτές τις μέρες να  ζητήσει από τους κατοίκους της νταβατζιλίδικα την περίφημη περαίωση, θα εμφανιστεί ότι συμφωνεί με τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης.

Από την άλλη έτσι και εκλέξει τον γραφικό τύπο θα έχει καταφέρει να κάνει ακόμα πιο γνωστό κάθε πανηγύρι της περιοχής αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά η περιφέρεια. Για 3,5 χρόνια θα υποφέρουμε και ο πρώτος “πολίτης” της περιφέρειας θα κλέινει το κτίριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή θα πηγαίνει στις Βρυξέλλες ζητώντας πόντιο διερμηνέα μια και όπως δήλωσε αυτή είναι η μοναδική ξένη γλώσσα που ξέρει.

Στον κεντρικό Δήμο από την άλλη έχουμε μια μικρή διαφοροποίηση, ο συντηρητικός υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος πλασσάρεται σαν εναλλακτικός. Ο συντηρητικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με απολύτως τίποτα να επιδείξει. Αρθρογράφος στον Ελληνικό Βορρά, δικηγόρος της ΑΕΠΙ, εργαζόμενος στο TV100, στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, βουλευτής, υπουργός τύπου με δική του εκπομπή στο κανάλι της βουλής (!!!) και με μια αξιολόγηση που δεν μαζεύει και τα καλύτερα σχόλια. Το πολιτικό του πρόγραμμα χωρίς όραμα και πάθος. Η προεκλογική του εκστρατεία ήρεμη, προσεκτική και χωρίς εξάρσeiς. Χαμηλά την μπάλα μη θυμηθούμε ότι συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο Γράμμο και το Βίτσι, κάτι που αν το θυμηθούνε οι ψηφοφόροι του κ. Βασιλικού θα δώσουν το 1% στην παράταξή του.

Πάμε στον “εναλλακτικό” υποψήφιο. Γεμάτο βιογραφικό με πολλές καλές αλλά και κακές στιγμές. Με δημιουργία αλλά και με καταστροφή. Αστός από τους λίγους πραγματικούς αστούς της πόλης. Ιδρυτής της φιλελεύθερης “Δράσης” του Μάνου, όχι και το καλύτερο σημείο του βιογραφικού την εποχή της κρίσης. Πέρασε από την δημοτική παράταξη του ΚΚΕ από όπου και έφυγε όταν διαφώνησε. Στήριξε Βούγια επί Συνασπισμού, κατέβηκε υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην 12 θέση, μη εκλογιμη. Το 2006 κατέβηκεμε την Πρωτοβουλία σαν υποψήφιος δήμαρχος, δεν πήρε το χρίσμα του ΓΑΠ αλλά στηρίχθηκε από τους Βενιζελικούς της πόλης. Εξέλεξε 3 δημοτικούς συμβούλους και από εκεί και πέρα είχαμε το δείγμα γραφής του πολιτικού Γιάννη Μπουτάρη,

Το αποκορύφωμα του αλαλούμ ήταν με την προεκλογική του καμπάνια όπως αυτή ορίστηκε αφού πήρε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Ανακοίνωση θέσεων τελευταία βδομάδα, έλλειψη σοβαρού διαλόγου με τους πολίτες, έλλειψη μυνήματος και πολλά άλλα που μας έχουν οδηγήσει σε ένα και μόνο σύνθημα. Το γνωστό του 85 ψήφισέ μας για να μην βγει η δεξιά.

Όπως λέω και στον τίτλο στην δημοκρατία δεν υπάρχουν διλλήματα. Αύριο έχετε 4 επιλογές, άσχετα πως θα τις μεταφράσει ο οποιοσδήποτε. Άσχετα τι “γραμμή” θα δώσει ο κάθε wannabe κομματάρχης.

Επιλογή 1η

Ψηφίζετε Ψωμιάδη ή Μπόλαρη, Γκιουλέκα ή Μπουτάρη γιατί πιστεύεται ότι πραγματικά αξίζει να πάρει αυτή την θέση και σας εμπνέει εμπιστοσύνη ότι θα κάνει ότι μπορεί  και ακόμα περισσότερα για να βοηθήσει την πόλη, την περιφέρεια και κατ’ επέκταση τον πολίτη, να αντιμετωπίση την λαίλαπα της κρίσης

Επιλογή 2η

Ψηφίζετε λευκό δηλώνοντας την μη εμπιστοσύνη σας σε κανένα από τους δυο. Δεν σας νοιάζει που πάει η ψήφος σας, αυτό το έχουν φροντίσει τα κόμματα που υποστηρίζουν τους δυο μονομάχους σε κάθε μια από τις 2 περιοχές. Αν δεν τους αρέσει το ότι το λευκό πάει στον πρώτο ας το αλλάξουν και ας αποκτά κενές έδρες.

Επιλογή 3η

Ψηφίζετε άκυρο γράφοντας το μήνυμα οργής σας προς το σύστημα και τους εκφραστές του. Δεν σας νοιάζει που πάει η ψήφος σας, αυτό το έχουν φροντίσει τα κόμματα που υποστηρίζουν τους δυο μονομάχους σε κάθε μια από τις 2 περιοχές. Αν δεν τους αρέσει, ας το αλλάξουν.

Επιλογή 4η

Αποχή, αποχή συνειδητή. Όχι για να πάτε στο χωριό ή για πικ νικ. Απέχεται θεωρώντας ότι αυτή η διαδικασία δεν σας εκφράζει. Δεν έχει σημασία τι λένε τα κόμματα. Σημασία έχει τι πιστεύεται εσείς. Η ψήφος ότι και να λένε δεν είναι υποχρέωση. Είναι δικαίωμα που για να το έχουμε κάποιοι χάσανε την ζωή τους. Απέχοντας από τις εκλογές συνειδητά, δεν το απεμπολούμε, ίσα – ίσα το διατηρούμε για μια καταλληλότερη περίσταση.

Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις φροντίστε ότι κάνετε να το αποδεχτείτε και να το λουστείτε.

Είναι λογικό ότι από αυτό εδώ το βήμα δεν πρόκειται να σας προτείνω απολύτως τίποτα. Θεωρώ ότι όλοι όσοι διαβάζατε το frappelections αυτό τον καιρό, είτε συμφωνούσατε μαζί μας είτε όχι, και πολύ περισσότερο αυτοί που συμμετείχαν με τα σχόλια τους, έχουν την ικανότητα να αποφασίσουν για τον εαυτό τους και δεν χρειάζονται νουθεσίες και υποδείξεις από κανένα. Τα παραπάνω είναι οι δικές μου προσωπικές σκέψεις. Αύριο το πρωί, θα αποφασίσω ποια από τις 4 επιλογές θα ακολουθήσω και θα ζήσω μ’ αυτήν.

Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν διλήμματα

*η φράση δεν περιλαμβάνει την λέξη διλήμματα αλλά αδιέξοδα. Επίτηδες έχει αλλαχτεί

Written by argos

November 13, 2010 at 10:23 pm

11 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. ρησπέκτ…

  harisheiz

  November 14, 2010 at 2:07 am

 2. How on earth did we get so mixed up?

  G

  November 14, 2010 at 2:34 am

 3. Μία παρένθεση:

  Πώς γίνεται σε μία χώρα που ετοιμάζεται να καταρρεύσει, να είναι σοβαρή η επιλογή της αποχής;
  Ακόμα και συνειδητή αποχή όπως λες;Πώς γίνεται να είναι συνειδητή μία αποχή, όταν δεν πας να αποφασίσεις για το μέλλον του δήμου σου σε εποχή ΚΡΙΣΗΣ;

  Ο κόσμος κλαίει και παραπονιέται για το ΠΑΣΟΚ και τις κακές του επιλογές, ΟΤΑΝ ο ίδιος ΠΗΓΑΙΝΕ για πινκικ και παραλία τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2009;;;
  Δεν υπάρχει συνειδητή αποχή στη χώρα μας και για τα δεδομένα της εποχής, αλλά ΚΑΙ στη πράξη.
  Δεν υπάρχει σοβαρότητα στην αποχή και το βρίσκω απαράδεκτο πριν την κατάρρευση όλοι να πηγαίνουν για φαγητό αντί να ψηφίσουν.

  Αλλά εντάξει.Σε λίγα χρόνια που θα σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο θα ‘χει σημασία;Όπως λέει και μία μεγάλη κρατική παράταξη: “Ένα είναι το κόμμα, παίδες”.

  G

  November 14, 2010 at 2:40 am

  • Η ψήφος για τον Δήμο σου σε εποχή κρίσης εκφράστηκε την προηγούμενη Κυριακή. Αυτή την Κυριακή, αν το δεις μόνο υπό το πρίσμα της κρίσης τότε έχεις ΜΟΝΟ μια επιλογή. Της αποχής. Θα πας να ψηφίσεις του εκλεκτούς των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και σε φέρανε στην εποχή της ΚΡΙΣΗΣ;
   Εγώ δεν το θέτω έτσι γι’ αυτό δίνω και 4 επιλογές,
   Σοβαρότητα δεν υπάρχει και στην συμμετοχή κάθε 4 χρόνια.

   Argos

   November 14, 2010 at 10:59 am

   • Πιθανότατα διαφέρουμε αρκετά σε επίπεδο αντίληψης, αλλά δεν πιστεύω ότι η αποχή είναι λύση.

    Επίσης έχουμε ως γνωστόν και διαφορετική άποψη για τους ανθρώπους, που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι.
    Και κάτι ακόμα:
    Θέλω να διαφέρω στα ίσα από εκείνο το μέσο Ελληναρά, που θα κάτσει στο καναπέ του, αντί να πάει να ψηφίσει.Ναι ναι, αυτόν τον μέσο Ελληναρά, που κατηγορεί τα λεφτά που “φάγαν” (=έφαγε μαζί με βολεμένους συγγενείς), που κατηγορούν τους πάντες και τα πάντα (χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τον εαυτό τους) και που θεωρεί τέλος ότι η αποχή είναι λύση.
    Δεν πιστεύω, ότι ανήκω σε αυτό το ποσοστό των μέσων Ελληναράδων και ούτε θα ήθελα ποτέ να μοιάσω σε αυτό το παράδειγμα.
    Εσύ λοιπόν σε μία τέτοια χώρα θέλεις να συμπεριληφθείς στο 80%+ όσων δεν πάνε ψηφίσουν και έχουν τη παραπάνω λογική;
    Δίνω ένα 20% (από αυτούς που δεν ψηφίζουν) σε ανθρώπους που υποστηρίζουν την αποχή ως στάση ζωής, εκ των οποίων ένα 5% δεν σαθροεπιχειρηματολογεί και υποστηρίζει στα ίσα τη θέση του.

    G

    November 14, 2010 at 1:10 pm

   • G, Η ψήφος δεν είναι εκδίκηση. Αν κάποιος απέχει από από την εκλογική διαδικασία γιατί θεωρεί Μπουτάρη Γκιουλέκα the same game with a different name τίποτα δεν τον εμποδίζει να είναι παρών στα δημαρχιακά συμβούλια, να ενημερώνεται και να προτείνει και κυρίως να φροντίζει την πόλη του. Μη ξεχνάς πως η μεγαλύτερη μάχη για να μη καταντήσει η Αριστοτέλους νεοσκυλέ περιφραγμένο παζάρι δόθηκε μέσα από συγκεκριμένους πολίτες-bloggers.

    Peace

    Dark Angel

    November 14, 2010 at 2:44 pm

 4. Αρ, με περαίωσες πρωί πρωί!

  G, η χώρα δεν ετοιμάζεται να καταρρεύσει. Έχει ήδη καταρρεύσει και γι αυτό το λόγο θεωρώ γελοίο ν΄ασχολούμαι με κεράκια, μαρίνες, τζαζ, ελεύθερο ίντερνετ σε όλη ή τη μισή πόλη και τα γήπεδα των ομάδων.

  Πάω για τζόκινγκ. Τουλάχιστον αυτό, δεν θα μου το πάρει κανείς!!!

  Christina T

  November 14, 2010 at 9:44 am

 5. Εξαιρετικό το post. +1000

  Απλά να διευκρινίσω κάτι. Το ‘λευκό’ δεν πάει στον πρώτο.
  Τα ποσοστά των υποψηφίων υπολογίζονται ως ποσοστό που πήραν επί των έγκυρων ψηφοδελτίων μείον των λευκών.
  πχ. Αν σε ψηφοφορία υπάρχουν 50 λευκά, 30 υπέρ Α & 20 υπέρ Β.
  Το ποσοστό του Α δεν είναι 80%.
  Τα ποσοστά είναι για τον Α 30/50 = 60%
  και για τον Β 20/50 = 40%
  Ούτε καν ο συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα Α&Β αλλάζει.

  thanosk

  November 14, 2010 at 12:16 pm

 6. και άλλα +1000 από εμένα

  Dark Angel

  November 14, 2010 at 2:22 pm

 7. “Το ‘λευκό’ δεν πάει στον πρώτο.”
  Πολύ σωστά. Το ίδιο ισχύει και σε βουλευτικές εκλογές (άσχετα με την επιχειρηματολογία των αριστερών κομμάτων ότι το άκυρο/λευκό πηγαίνουν στον πρώτο).
  Άκυρο/λευκό/αποχή σημαίνουν μεταφορά του δικαιώματος της ψήφου σε αυτούς που τελικά επιλέγουν:
  Θεωρώντας ότι η συνολική ισχύς του εκλογικού σώματος (δηλαδή αριθμός πολιτών =100 στο παράδειγμά σου) δεν μεταβάλλεται κάθε αποχή/λευκό/άκυρο σημαίνει μοίρασμα της ισχύς αυτών των ψήφων σε όσους αποφασίσουν να ψηφίσουν κάποιον. Στο παράδειγμά σου οι 50 που έριξαν λευκό διπλασίασαν την ισχύ των ψήφων των υπολοίπων. Έτσι όπως είναι το σύστημα άκυρο/λευκό/αποχή σημαίνει ότι αφήνω τους άλλους να αποφασίσουν για μένα.
  Κανονικά τα λευκά θα έπρεπε να αποφασίζουν το σύνολο των εδρών (βουλής, συμβούλους κτλ.). Τα άκυρα και η αποχή δεν έχουν για μένα κανένα μήνυμα και καλώς θεωρούνται μεταφορά δικαιώματος στους υπόλοιπους που ψηφίζουν.

  Για τις συγκεκριμένες (δημοτικές) εκλογές. Κατανοώ όποιον δεν βλέπει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο και αποφασίζει μία από τις άλλες τρεις επιλογές. Όποιος όμως βλέπει σημαντικές διαφορές αλλά τελικά επιλέγει την αποχή/λευκό/άκυρο θεωρώ φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν είναι άξιος της μοίρας του.

  xBerliner

  November 14, 2010 at 3:46 pm

 8. […] και πέρα, όλοι εσείς που (δεν) ψηφίσατε σήμερα, είχατε τέσσερις επιλογές, καθότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε διλήμματα […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: