Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Της (α)Διαφάνειας συνέχεια

with 4 comments

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τις περιφερειακές εκλογές και σκέφτηκα να ελέγξω για μια τελευταία φορά την περίφημη Διαφάνεια σε σχέση με τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών. Σε προηγούμενο post εντοπίσαμε μια σειρά από παραλείψεις και ήθελα να δω πως εξελίχθηκε τελικά το όλο εγχείρημα.

Περιφερειακές εκλογές Κεντρικής Μακεδονίας
Ακόμη και σήμερα ο συνδυασμός “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενόητητα” του Τάσου Κουράκη υποστηριζόμενη από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο συνδυασμός “Αντικαπιταλιστική Αριστερά” του Ιωάννη Κούτρα υποστηριζόμενη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχουν καν καταχωρήσει του συνδυασμούς τους στο σύστημα πόσο μάλλον έξοδα και έσοδα.
Φαντάζομαι για αυτούς αυτό μοιάζει σαν επαναστατική πράξη.

 

 

Αλλά βέβαια τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερα στους υπόλοιπος συνδυασμούς


Ο συνδυασμός “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της Ασημίνας Ξηροτύρη δεν εμφανίζει κανέναν υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη ή σύμβουλο. Εμφανίζει 6.000€ έσοδα και 1.436,15€ έξοδα τα οποία ακόμη δεν φαίνεται πως έχουν εξοφληθεί. Στα θετικά οι 4 εισφορές είναι επώνυμες. Παρόλα αυτά δύσκολα να γίνει πιστευτό ότι δαπανήθηκαν μόνο   1.436,15€ και μάλιστα το ταμείο στο τέλος βγήκε κερδοφόρο!

 

Ο συνδυασμός “ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ – ΚΑΘΑΡΕΣ ΙΔΕΕΣ” του Κυριάκου Βελόπουλου από την άλλη, μπορεί μεν να έχει καταχωρημένους τους περιφερειακούς του συμβούλους αλλά, με εξαίρεση μια υποψήφια, κανένας από αυτούς δεν εμφανίζεται να έχει κάνει το παραμικρό έξοδο. Εμφανίζει έσοδα 28.000€ (όλα ανώνυμα) και έξοδα 27.972,74€  τα οποία εμφανίζονται στο σύνολο τους εξοφλημένα.
Βέβαια πουθενά δεν βλέπω έξοδα για τις ‘παράνομες’ διαφημιστικές πινακίδες και τα έξοδα για βενζίνες που εμφανίζει είναι μάλλον ελάχιστα από προσωπική εμπειρία κάποιου που μένει εκτός πόλης και μετακινείται απλά για δουλειά.

.

Ο συνδυασμός “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” του Μιχάλη Τρεμόπουλου ακολουθεί και αυτός τα χνάρια του κυρίου Βελόπουλου. Όλοι οι σύμβουλοι καταχωρημένοι χωρίς κανένας από αυτούς να έχει κάνει το παραμικρό έξοδο. Ο συνδυασμός εμφανίζει έσοδα 28.500€ (όλα επώνυμα) και έξοδα 28.452,57€  όλα εξοφλημένα.
Υποπτεύομαι ότι σαν οικολόγος ο κύριος Τρεμόπουλος μετακινήθηκε στο σύνολο της προεκλογικής περιόδου με ποδήλατο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία διότι ούτε έξοδα για βενζίνες βλέπω, ούτε για τρένο ούτε για κάτι άλλο.

 

 

Ο συνδυασμός “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” του Θεοδόσιου Κωνσταντινίδη από την άλλη δεν εμφανίζει κανένα σύμβουλο αλλά φαντάζομαι στο ΚΚΕ έχουν ανακαλύψει την κλωνοποίηση και ο ίδιος ο κύριος Κωνσταντινίδης θα καλύψει και τις 3 θέσεις περιφερειακών συμβούλων που κέρδισε ο συνδυασμός του στις εκλογές. Από την άλλη εμφανίζει έσοδα 68.261,90€ και ακριβώς τα ίδια έξοδα αλλά μάλλον έχει ρίξει ‘πιστόλι’ σε όλους γιατί δεν εμφανίζεται ότι έχει εξοφλήσει κανέναν. Βέβαια κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά τα αναλυτικά στοιχεία στην ίδια καταχώρηση εξόδων εμφανίζονται και τα έσοδα εκμεταλλευόμενος μάλλον ένα λάθος του συστήματος. Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι όλοι, ακόμη και η ΔΟΥ στην οποία πλήρωσε το αγγελιόσημο, του έκαναν άμεση και ισόποση εισφορά για τον εκλογικό του αγώνα(!)

 

Ο συνδυασμός “ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” του Μάρκου Μπόλαρη έχει καταχωρημένο το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων, και κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται να έχουν κάνει έξοδα αλλά όχι όλοι και ανάμεσα τους υποψήφιοι που πρώτευσαν στις προτιμήσεις των σταυρών των ψηφοφόρων.
Ο συνδυασμός εμφανίζει έσοδα 326.325€ (όλα ανώνυμα και στο όριο των 2.000€), έξοδα 308.861,54€ από τα οποία εξοφλήθησαν μόνο τα 271.018,18€.

 

 

Τέλος, ο συνδυασμός “ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” του Παναγιώτη Ψωμιάδη έχει και καταχωρημένους όλους του υποψηφίους και όλοι εμφανίζουν έστω και τα ελάχιστα έξοδα.
Εμφανίζει έσοδα 585,000€ (όλα από ανώνυμες εισφορές στο όριο των 2.000€), έξοδα 501.733,85€ τα οποία έχουν εξοφληθεί σχεδόν στο σύνολο τους.
Πάντως θα ήθελα να ήξερα για ποιο λόγο οι υποψήφιοι παραπονιούνται ότι οι εκλογές είναι απαγορευτικά πολυέξ οδες αφού ο Ψωμιάδης κατάφερε να έχει και ~84.000€ κέρδη(!) από την όλη εκλογική διαδικασία.

Δημοτικές Εκλογές Θεσσαλονίκης

Στον Κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης λείπει μόνο ο συνδυασμός του Χρήστου Μάτη, την απουσία του οποίου μας την εξήγησε ο ίδιος ο Χρήστος Μάτης με τα σχόλια του σε αυτό εδώ το post. [Update : Μετά το σχόλιο του Μάτη τα σχετικά στοιχεία σχετικά με τα έξοδα του εκλογικού του συνδυασμού μπορούν να βρεθούν εδώ]

 

Ο συνδυασμός Εθνική Ενότητα του Βασιλικού εμφανίζει μόνο 4 υποψήφιος συμβούλους. Είχε 5.500€ σε εισφορές και 5.436,40€ σε έξοδα τα οποία έχει εξοφλήσει στο σύνολο τους.

 

 

Ο συνδυασμός Θεσσαλονίκη της Ανατροπής του Ζήση Κλεισιάρη δεν δήλωσε ούτε έναν υποψήφιο σύμβουλου και από ότι φαίνεται δεν ξόδεψε και καθόλου χρήματα(!)

 

Ο συνδυασμός “Ανοιχτή Πόλη” του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη έχει δηλώσει τους περισσότερους αλλά όχι όλους τους υποψήφιους συμβούλους αλλά από ότι φαίνεται ούτε ο συνδυασμός ούτε κάποιος από τους υποψήφιους έκανε τα παραμικρά έξοδα
Ο συνδυασμός “Εξουσία Πολιτών” του Αρμόδιου (Μάκη) Στεργίου τελικά μάλλον ήταν η εξουσία του ενός αφού δεν εμφανίζεται ούτε ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος πέρα από τον ίδιο τον Στεργίου. Είχε έσοδα από εισφορές (όλες ανώνυμες) 22.000€ και δαπάνες 18.115,71€ οι οποίες έχουν αποπληρωθεί στο σύνολο τους. Βέβαια όλες οι δαπάνες είναι καταχωρημένες με το μάλλον γενικό και αόριστο “ΕΞΟΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” αλλά φαντάζομαι περιλαμβάνουν και τα έξοδα για την διενέργεια δημοσκοπήσεων από την GALLOP (sic).

 

Ο συνδυασμός “Υπερκομματικό Κίνημα” του Στέλιου Παπαθεμελή έχει καταχωρημένους το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Τα έσοδα του 22.128,00€ προέρχονται σχεδόν στο σύνολο τους από εισφορές του ίδιου του Παπαθεμελή ενώ έχει έξοδα 23.112,64€ που εμφανίζονται να έχουν αποπληρωθεί στο σύνολο τους.
Πάντως είναι ο μόνος που έχει ξεκάθαρη καταχώρηση για τις διαφημίσεις μου μπήκαν στις στάσεις του ΟΑΣΘ και στις υπόλοιπες παράνομες πινακίδες

 

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Σωτήρη Ζαριανόπουλου προφανώς δεν έχει κανέναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλου μια και θα κλωνοποιήσουν τον επικεφαλή τους που θα καταλάβει και τις δύο θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο που κέρδισε. Τα έσοδα-έξοδα απολύτως ισοσκελισμένα με την γνωστή μέθοδο που χρησιμοποίησε και ο Κωνσταντινίδης στην Περιφέρεια τα οποία βέβαια φαίνεται σαν να μην έχουν εξοφληθεί. Το ΚΚΕ που υποστηρίζει και τους δύο υποψηφίους μάλλον δεν έχει κατανοήσει σωστά το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

 

Η “Ομάδα Δημιουργίας” του Κώστα Γκιουλέκα φαίνεται να έχει καταχωρημένους στο σύνολο τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονται να έχουν κάνει έστω και τα ελάχιστα έξοδα, και ήταν μεγάλη μας έκπληξη που η αγαπημένη μας Ανθή παρόλο που δεν έκανε καθόλου έξοδα κατάφερε τελικά να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος.
Ο συνδυασμός φαίνεται να έχει έσοδα από ανώνυμες εισφορές 131.200,00€ και έξοδα 180.555,38€ από τα οποία μόνο τα 106.884,00€ έχουν εξοφληθεί. Ελπίζω πως παρά την ήττα του ο Κώστα Γκιουλέκας θα φροντίσει να εξοφληθούν στο σύνολο τους όλοι

 

Η “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη έχει και αυτή καταχωρημένη το σύνολο των υποψήφιων συμβούλων, κάποιοι έχουν δηλώσει έξοδα αν και πολλοί δεν το έχουν κάνει.
Εμφανίζονται να έχουν 142.800€ έσοδα από τα οποία 92.800€ από ανώνυμες εισφορές και τα υπόλοιπα 50,000€ από πωλήσεις εισιτηρίων(!). Τα έξοδα τους είναι 139.697,34€ και έχουν εξοφληθεί μόνο τα 80.085,84€ αν και φαντάζομαι ότι ο νέος δήμαρχος θα δείξει δείγματα καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών ξεκινόντας από τα οικονομικά του συνδυασμού του

 

Διάβασα ξανά και ξανά τον Νόμο 3870/2010 και δεν βρήκα μέθοδο ένας πολίτης αυτής της χώρας να κάνει καταγγελία για τα εντελώς προφανή και εξόφθαλμα “λάθη” και “παραλείψεις” που υπάρχουν στις δηλώσεις για τα έξοδα τους οι διάφοροι συνδυασμοί. Υπάρχει πρόβλεψη για την σύσταση “Επιτροπής Ελέγχου Δαπανών” όπου μπορούν να κάνουν καταγγελίες άλλοι υποψήφιοι αλλά αυτό δεν είναι επαρκές.
Θα ήθελα ειλικρινά να δω να εκπίπτουν από τα αξιώματα τους οι υποψήφιοι από όσους συνδυασμούς δεν καταχωρήθηκαν και όσους δεν ασχολήθηκαν καν να δηλώσουν τους υποψηφίους συμβούλους είτε στο σύνολο τους είτε μερικώς.Θα ήθελα να δω χρηματικά πρόστιμα για όσους συνδυασμούς και υποψηφίους έχουν αποκρύψει προφανή έξοδα που έχουν γίνει (κανένας μας κανένας συνδυασμός δεν πλήρωσε για την κατασκευή των site του και για τον κόσμο που δούλευε πάνω σε αυτό;)

Η “Διαφάνεια” σαν νομοθέτημα μπορεί να κινείται στην σωστή κατεύθυνση αλλά αν δεν εφαρμόζεται στο ακέραιο (όπως πρέπει να συμβαίνει με όλους τους νόμους) είναι απλά για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική που μερικώς εκφράστηκε μέσω της αποχής στο τέλος θα καταλήξει να είναι απόλυτη

Advertisements

Written by thanosk

November 28, 2010 at 3:04 pm

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Αγαπητοί φίλοι
  τα έσοδα και τα εξοδα του συνδυασμού μας έχουν αναρτηρθεί στην ιστοσελιδα του Δημου Θεσσαλονίκης/ενημερωση πολιτών/αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε μπορείτα να δείτε εκεί.

  Χρήστος Ματης

  Χρηστος Ματης

  November 28, 2010 at 5:37 pm

  • Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Ανανέωσα το παραπάνω άρθρο και συμπεριέλαβα τον δεσμό που μας δώσατε.

   thanosk

   November 28, 2010 at 7:04 pm

 2. […] του καμπάνιας στην Διαφάνεια. Είχαμε γράψει και στις προηγούμενες εκλογές ότι το σύστημα είχε 1002 προβλήματα αλλά τέλως πάντων […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: