Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Οχι πια οι εκλογές του φραπέ

with 2 comments

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μ’ αρέσουν ούτε οι εκλογές ούτε ο φραπές. Αλλά, όταν ο Θωμάς μού το ζήτησε, συμμετείχα μ’ ενθουσιασμό στο εγχείρημα του φραπελέξιονζ. Πλέον νιώθω διαφορετικά. Σαν να έχει σβήσει το πάθος για τη… φραπεδιά, σαν να έχουν φύγει ο ενθουσιασμός, η γκάβλα, η διάθεση ταυτόχρονα για κριτική στάση απέναντι σε όλους και σε όλα αλλά και για τρελό χαβαλέ. Κάτι έχει αλλάξει. Κάτι, δηλαδή σχεδόν περίπου μάλλον ίσως σίγουρα βεβαίως τα πάντα όλα.
Τίποτε δεν είναι όπως δυόμισι χρόνια πριν. Οι ζωές μας έχουν αλλάξει συλλήβδην, όχι μόνο των συντελεστών του φραπελέξιονζ, αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Το πάρτι, που έλεγε κι ένας γνωστός μου, πασόκος, εύσωμος διευθυντής, τελείωσε. Τη θέση του χαβαλέ, της ελαφρώς ανέμελης, ίσως και επιπόλαιης κριτικής στάσης απέναντι στην πολιτική, έχουν πάρει η οργή, η απόγνωση, η μοιρολατρία σε κάποιες περιπτώσεις.
Στις προηγούμενες εκλογές, τις αυτοδιοικητικές, επέμενα στον αντιμνημονιακό χαρακτήρα της ψήφου και θεωρούσα ότι το μνημόνιο είναι αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί (πρωτίστως) και όχι (μόνο) το πράσινο, τα σκουπίδια κτλ. (άλλωστε τα ελάσσονα ζητήματα είνα άμεσα εξαρτημένα από το μείζον), όμως ακόμη και τότε δεν πίστευα ότι τα πράγματα θα έρχονταν τόσο ανάποδα, σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Πώς το λένε ρε παιδί μου; Μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι και αυτή η ιστορία (η πολιτική, ντε) έχει πάψει να έχει πλάκα.
Κρίνοντας εκ των υστέρων θεωρώ ότι τελικά οι κρισιμότερες εκλογές ήταν οι προηγούμενες βουλευτικές, του 2009. Τότε που προσωπικά, παρότι ντεμέκ πολιτικοποιημένος και μπλαμπλα, προτίμησα να κάνω ένα ταξιδάκι στο Παρίσι. Αναπόφευκτα και ολίγον τι ενοχικά θεωρώ κρισιμότατη την εκλογική αναμέτρησης της 6ης Μαΐου. Δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει, αν μπορεί να αλλάξει, τι μπορεί να διασωθεί, αν μπορεί να διασωθεί. Αλλωστε, για χωθώ ελάχιστα στη γνωστή διαμάχη αναρχικών και αριστερών -και για να αναδείξω ενδεχομένως την τρικυμία στο κρανίο μου-, ναι, οι εκλογές είναι μια απάτη, ναι, δεν αλλάζουν τον κόσμο, αλλά από την άλλη θεωρώ πως είναι το ελάχιστο της πολιτικής δράσης που, πέρα από το εκλογικό πανηγυράκι, καλό είναι να επεκτείνεται και σ’ άλλα πράγματα. Αλλωστε, αν, όσοι τελος πάντων, θέλουμε να ανατρέψουμε (ή έστω να βελτίωσουμε, γαμώ το ρεφορμισμό) την παρούσα κατάσταση, η συμμετοχή στις εκλογές είναι η (για μένα, όχι ντε και καλά απαραίτητη) αφετηρία μιας γενικευμένης πολιτικής καθημερινής δράσης.
Ασε στην άκρη το φραπέ, σύντροφε (και συντρόφισσα), και πιάσε το μπουκάλι.

Advertisements

Written by panwsk

April 20, 2012 at 6:13 pm

Posted in Uncategorized

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] καλά κατάλαβες Panwsk για σένα μιλάω. Τώρα καταλαβαίνω το κείμενο σου προχτές όταν έλεγες : Αλλωστε, αν, όσοι τελος πάντων, […]

  2. […] στην Αθήνα. Ίσως πάλι αυτή τη φορά να φταίει αυτό που έγραψε ο ΠανωςΚ και που το […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: