Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Μύθοι και στατιστική

leave a comment »

Την επομένη μέρα το εκλογών μια ακόμη διαχωριστική γραμμή τραβήχτηκε κυρίως από τους κατοίκους του διαδικτύου:
Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ~vs~ τους κατοίκους των χωριών που ψήφισαν συντηρητικά ΝΔ.

Και συνοδεύτηκε από αναλύσεις που απέδιδαν αυτή την διαφορά ότι οι κάτοικοι έξω από τα αστικά κέντρα βλέπουν μόνο MEGA και δεν διαβάζουν όλη την “σοφία” που όλοι εμείς μοιράζουμε απλόχερα στα Social Media και στο διαδίκτυο. Βέβαια αυτή η “σοφία” δεν απέτρεψε τις υπερβολές όπως το παρακάτω που κυκλοφόρησε :

Είναι εύκολο να φτάσεις στο παραπάνω αποτέλεσμα αν δεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε στην  πχ. Αθηνα, Πάτρα, Βόλο, Χανιά και Ηράκλειο.

Οπότε αποφάσισα να ελέγξω αν ίσχυε αυτό στην Κεντρική Μακεδονία.
Το παραπάνω γράφημα δείχνει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ανά Εκλογικό Διαμέρισμα που συμπίπτουν με τους Δήμους πριν τις συγχωνεύσεις του Καλλικράτη.
Επίτηδες έκανα την κατηγοριοποίηση ανά εκλογικό διαμέρισμα αντί για Δήμους γιατί οι Καλλικρατικοί Δήμοι περιέχουν τόσο αστικό όσο και μη αστικό πληθυσμό.
Όσο και αν προσπάθησα δεν κατάφερα να βρεθεί κάποια (έστω και ασθενής) σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του Εκλογικού Διαμέρισματος και στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά 3-4 παραδείγματα ακόμη και αν είναι Δήμοι με μεγάλο πληθυσμό μάλλον δεν υποστηρίζουν ότι τα αστικά κέντρα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και οι μη-αστικές περιοχές ψηφίζουν συντηρητικά.

Παρόλα αυτά καθώς διερευνούσα τα δεδομένα βρήκα μια συσχέτιση που μάλλον μου δημιούργησε κάποιο ενδιαφέρον
Όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά αποχής τόσο μικρότερα είναι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Τροφή για σκέψη και παραπάνω ανάλυση.

Γιατί μπήκα σε όλο αυτόν το κόπο;
Κυρίως γιατί δεν μου αρέσουν καθόλου οι διαχωριστικές γραμμές που τόσο εύκολα χαράσσουμε.
Επίσης γιατί θεωρώ ότι τα πράγματα είναι γενικά πιο περίπλοκα από ότι φανταζόμαστε και σε έναν περίπλοκο κόσμο δεν χωράνε οι απλοϊκές αναλύσεις  στις οποίες τόσο εύκολα προσφεύγουμε.

ΥΓ1. Όπως είπε και ο Disraeli υπάρχουν τριών ειδών ψέματα “Lies, damned lies, and statistics

ΥΓ2. Τα στοιχεία τα πήρα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βέβαια τίποτα σε αυτή την χώρα δεν γίνεται σωστά. Τα στοιχεία δίνονται σε αρχεία CSV ανά Νομό και υπάρχει ένα αρχείο DOC που θεωρητικά εξηγεί την δομή και το περιεχόμενο των αρχείων αυτών. Όμως αυτά που λέει το DOC δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μου πήρε ατελείωτες ώρες να βγάλω άκρη. Αυτό δεν είναι διαδικασία OpenData αλλά διαδικασία OpenBaxalo.

ΥΓ3. Πριν ακούσω ενστάσεις δηλώνω πως και η δικιά μου ανάλυση είναι σχεδόν το ίδιο πρόχειρη με αυτή που κατέληξε στο συμπέρασμα που στηλιτεύω. Γνωρίζω ότι οι εγγεγραμμένοι σε ένα Εκλογικό Διαμέρισμα δεν αντιστοιχούν στους πραγματικούς κατοίκους σε αυτό το Διαμέρισμα αλλά από την στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα πραγματικών κατοίκων δεν έχω άλλο τρόπο σύγκρισης. Επίσης σε σχέση με την αποχή σίγουρα θα έπρεπε να λάβω και υπ’όψιν μου και το μέγεθος του Διαμερίσματος αλλά στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε και ιδιαίτερα απλά θα περιέπλεκε την παρουσίαση των δεδομένων.

Written by thanosk

June 23, 2012 at 6:59 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: