Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Πλατεία Ελευθερίας μια ιστορία παρανομίας

with 3 comments

Το θέμα κανονικά άπτεται του thess αλλά παρακολουθώ ότι από χτες και μάλιστα πριν την ανακοίνωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης διοίκησης, να γίνεται θέμα της προεκλογικής μάχης.

Με περισσότερα λόγια η ιστορία εδώ.

Περιληπτικά. Η πλατεία Ελευθερίας, που μετονομάστηκε έτσι από πλατεία Ολύμπου μετά την επανάσταση των Νεότουρκων το 1908 που ξεκίνησε από αυτή την πλατεία, ήταν για χρόνια, από 1950, πάρκιγκ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι πρόσφατα έπαιρνε 1 εκ€ νοίκι τον χρόνο από μισθωτή ο οποίος βρίσκεται χρόνια εκεί. Πρόσφατα σχετικά, η σημερινή διοίκηση αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατεία μνήμης υπογειοποιώντας το παρκιγκ (σε ότι αφορά στην ουσία της ανάπλασης περισσότερα εδώ).Εως ώτου να ξεκινήσουν οι εργασίες ο δήμος, για να μη χασει τα λεφτά θέλει να το διατηρήσει ως πάρκιγκ με καινούργιο ενοικιαστή, τον γνωτσό πρώην διαιτητή μπάσκετ κ. Συμεωνίδη ο οποίος έχει τουλάχιστον ακόμα έν απάρκιγκ στην πίσω μεριά του εμπορικού κέντρου Πλατεία και επίσης του πρώτου συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων στην πόλη. Ο παλιός ιδιοκτήτης έκανε προσφυγή και η αποκεντρωμένη διοίκηση αποφάσισε ότι κακώς ο χαρακτηρισμένος ως πλατεία χώρος, λειτουργούσε ως πάρκιγκ και αποφάσισε το άμεσο κλείσιμο του πάρκιγκ. Ο δήμος έκανε ένσταση και χτες τελεσίδικα αποφάσισε η Αποκεντρωμένη διοίκηση ότι το πάρκιγκ θα πρέπει να φύγει άμεσα.

Χτες είδα, στο fb, διαμαρτυρίες από ένα αξιόλογο μέλος της διοίκησης του δήμου, τον κ. Δημαρέλο, ο οποίος απορούσε με την στάση της αποκεντρωμένης διοίκησης μια και αυτή η δημοτική αρχή ήταν αυτή που αποφάσισε να προχωρήσει στην απόδοση της πλατείας στους πολίτες και απορούσε επίσης και για την πρεμούρα της αποκεντρωμένης διοίκησης στο στυλ “γιατί τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτε” (παραβλέποντας ότι προήρθε από την προσφυγή του παλιού ενοικιαστή). Σήμερα το πρωί έλαβα, μέσω μαζικού e-mail και τις απόψεις για το θέμα, από τον κ. Μάτη ο οποίος αφού επιτίθεται, χωρίς να λέει τα ονόματά τους, στον Κουράκη και στον Καπόν, διαπιστώνει ότι κάτι πρέπει να κάνει ο δήμος για τις 250 θέσεις βραχυχρόνιου πάρκιγκ που χάνει η πόλη.

Και οι δυο περνάνε στο ντούκου το γεγονός ότι ο δήμος, με την ανοχή της πολιτείας, ήταν παράνομος επί 54 χρόνια. Ο ίδιος Δήμος που, σαν οργανσμός, κυνηγάει όσους παρανόμως καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους, όπως μπαρ με τραπεζάκια, ή ας πούμε ταξί που ξεφεύγουν από τα όρια της πιάτσας. Το θέμα εδώ δεν είναι οι 250 θέσεις που χάνονται, στην τελική λίγο πιο δίπλα υπάρχει το επταόροφο πάρκιγκ που πάντα είχε κενές θέσεις αλλά και το λιμάνι που θα μπορούσε να δημιουργήσει και άλλες, ούτε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1 εκ για ένα χρόνο που θα χάσει ο δήμος, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ήδη σχέδιο από που θα τα εξοικονομήσει ωσπου να παραδοθεί η πλατεία που θα έχει υπόγειο πάρκιγκ. Το θέμα είναι ότι αποδεχόμαστε ως φυσικό ο δήμος να παρανομεί προκειμένου να κερδίσει κάποια λεφτά, έστω και αν τα αποδίδει στο τέλος με έργα στους πολίτες της πόλης. Ο δήμος θα έπρεπε να είναι νόμιμος σε όλα για να μπορεί να απαιτεί νομιμότητα από τους πολίτες.

Δεν μπορεί να υποστηρίζω την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ, το οποίο διαμαρτύρεται με τελείως άκυρα επιχειρήματα, για την αφισοκόλληση, και να δέχομαι αυτόκλητο υπερασπιστή μου έναν άλλο υπότροπο στο ίδιο αδίκημα με το ΚΚΕ, και ταυτόχρονα να είμαι 54 χρόνια παράνομος και να κάνω πολιτική με λεφτά που είναι προϊόν παράνομής πράξης μου και να το περνάω στο ντούκου.

Θα περίμενα, του λάχιστον από τους δυο δημοτικούς συμβούλους, που ανάφερα πιο πάνω, να είναι υπέρ της ισότητας απέναντι στο νόμο πολιτών αλλά και δημοτικών αρχών. Η θέση αυτή θα έπρεπε να είναι από τι ςβασικές όσων τον Μάϊο θα ζητήσουν την ψήφο μας

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Αγαπητέ Argos, όπως αναφέρω και στη δήλωση μου, το ότι κακώς λειτουργούσε ο χώρος ως πάρκινγκ, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να απαλυνθούν οι συνέπειες από την κατάργηση του. Αυτές έπρεπε να ερευνηθούν αμέσως μόλις ήλθε η αρχική απόφαση που ακύρωνε το διαγωνισμό. Η διοίκηση προτίμησε να προσφύγει κατά της απόφασης, -εγώ ήμουν αντίθετος-, αλλά να μην εξετάσει τι πρέπει να γίνει για να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την κατάργηση του χώρου.Ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης δεν εξυπηρετεί πολύωρες σταθμεύσεις, διότι δεν συμφέρουν στον χρήστη. Να σας πω ότι για ένα αυτοκίνητο που σταθμεύει 2 ώρες, η χρέωση είναι όση στα άλλα πάρκινγκ της περιοχής για μία ώρα. Άρα η αναπλήρωση του κενού που θα μείνει, πρέπει να ερευνηθεί.
  Σε ότι δεν αφορά τη νομιμότητα. Γνωρίζετε ότι σταθερά υποστηρίζω την άποψη περί ισονομίας. Σας θυμίζω απλώς ότι απείχα απο τις ψηφοφορίες επιβολής προστίμων για παράνομη διαφήμιση, όσο ο Δήμος κάνει διαφήμιση των εκδηλώσεων του με τα ίδια μέσα για τα οποία βάζει πρόστιμα στους άλλους. Όχι γιατί είμαι κατά των κυρώσεων σε όσους παρανομούν. Αλλά γιατί δύο μετρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να υπάρχουν για καμία διοίκηση.
  Και μία ερώτηση: Εσείς τι νομίζετε ότι έπρεπε να γίνει, τώρα, που μάθαμε ότι ο Δήμος παρανομούσε 54 χρόνια;

  Χρηστος Μάτης

  March 7, 2014 at 11:22 am

 2. Τι θα γινόταν αν η δικαιοσύνη μάθαινε ότι ένας ιδιώτης παράνομα έβγαζε χρήματα τα οποία μπορεί και να τα δήλωνε και να φορολογούνταν γι αυτά;

  argos

  March 7, 2014 at 11:42 am

 3. […] δήλωση του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για το θέμα της πλατείας Ελευθερίας και κυρίως του πάρκιγκ της. Είναι δήλωση του ίδιου […]

  Frappelections

  March 11, 2014 at 9:50 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: