Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Τα μεταξωτά βρακιά

with 7 comments

Έγραψα και το πρωί ποια είναι η άποψη μου για όλη την ιστορία με την τροπολογία αλλά τώρα ας ασχοληθούμε και λίγο με το πραγματικό παιχνίδι που το λένε πολιτική.
Και εδώ πραγματικά πρέπει να πω στο κόμμα της Νέα Δημοκρατίας “chapeau”.
Με έναν αριστοτεχνικό τρόπο κατάφεραν να πλήξουν καίρια (και για εμένα να εξουδετερώσουν πλήρως) τον Γιάννη Μπουτάρη.

Το πρόβλημα του Μπουτάρη ναι μεν ήταν υπαρκτό αλλά τόσο πολιτικά όσο και νομικά ήταν αντιμετωπίσιμο.
Η παράταξη Μπουτάρη πανικοβλήθηκε και σύρθηκε σε έναν χορό με τροπολογίες που με τρόπο θεατρικό ερχόταν και έφευγαν γιατί υπήρχαν “αντιδράσεις” μέχρι τελικά να υπερψηφισθούν.

Την ίδια στιγμή ο Σταύρος Καλαφάτης είχε αναλάβει τον ρόλο του καλού παιδιού και τηρούσε το “fair play” χωρίς να σχολιάζει ο ίδιος επίσημα αν και τα μέσα της πόλης που τον υποστηρίζουν σήκωσαν το θέμα ψηλά. Έτσι από όλη αυτή την ιστορία βγαίνει απόλυτα κερδισμένος ακριβώς γιατί δεν μπλέχτηκε επίσημα καθόλου.

Αλλά η πραγματική μαεστρία ήρθε σήμερα. Τα επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να πείσει τους πάντες (ακόμη και άλλους υποψήφιους) ότι η τροπολογία αποδεικνύει ότι ο κυβερνητικός υποψήφιος για την Θεσσαλονίκη και εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά είναι ο Μπουτάρης ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται δημοσιεύματα όπου ο Σταύρος Καλαφάτης είναι έντονα ενοχλημένος με την Κυβέρνηση.
Υποψιάζομαι ότι το παζλ θα ολοκληρωθεί όταν ο Καλαφάτης ανακοινώσει στον συνδυασμό του και 1-2 ονόματα έξω από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και περάσει την “ρετσινιά” του κυβερνητικού υποψηφίου στον Μπουτάρη και ο ίδιος θα εμφανισθεί  σαν υπερκομματικός και ανεξάρτητος.

Τίποτα βέβαια από αυτά δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την παντελή ανικανότητα της Πρωτοβουλίας να αντιμετωπίσει το θέμα σε κανένα επίπεδο.

Παρόλο που τα πραγματικά προβλήματα της πόλης συνεχίζουν να τρέχουν και κανείς δεν ασχολείται με αυτά πρέπει να παραδεχτώ ότι η Νέα Δημοκρατία τελικά έχει ιδιαίτερα επιδέξιο κώλο και κατάφερε να φέρει την ατζέντα ακριβώς εκεί που την βόλευε.
Chapeau  και πάλι.

 

Advertisements

Written by thanosk

April 9, 2014 at 5:50 pm

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Αυτό

  argos

  April 9, 2014 at 7:27 pm

 2. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ο …άγαρμπος τρόπος της τρόπος της νομοτεχνικής βελτίωσης, μου φαίνεται πιθανό να …κάψει τον Μπουτάρη στο β’ γύρο.
  Σύμφωνα με Βήμα, Έθνος, ΜΕGA και εταιρείες δημοσκοπήσεων (όπως βλέπετε, βασίζομαι σε εγκυρότατες και α-με-ρό-λη-πτες πηγές), ο Μπουτάρης του 2014 είναι όπως ο Γκιουλέκας του 2010 (1ο φαβορί ας πούμε) και ο Καλαφάτης (ο άλλος, ο εντάξει – όχι εγώ), είναι όπως ο Μπουτάρης το 2010.

  Το 2010, ο πρώτος του 1ου γύρου (με απ’ όλα), δεν ξεπέρασε το 40%. Το προβάδισμα 4-5 περίπου μονάδων έναντι του δεύτερου (Μπουτάρης) αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ασφαλές για τη νίκη. Ανατράπηκε τη δεύτερη Κυριακή (έστω και με πολύ μικρή διαφορά – για λιγότερες από 400 ψήφους).
  Ο Μηταφίδης (5ος το 2010) δεν είχε πει στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Μπουτάρη στον 2ο γύρο, οι περισσότεροι όμως πήγαν ψήφισαν Μπουτάρη.
  Αν στις 25 Μάη προκριθούν Μπουτάρης-Καλαφάτης, λέτε οι ψηφοφόροι Μηταφίδη να ψηφίσουν στον 2ο γύρο τον Μπουτάρη όπως το 2010; Μετά το χτεσινό, νομίζω περιορίζεται σημαντικά αυτή η πιθανότητα. Θα πάνε βέβαια στην κάλπη. Αλλά αν έχουν να διαλέξουν Μπουτάρη-Καλαφάτη και Ιωαννίδη-Τζιτζικώστα, τότε μάλλον θα πάνε μόνο για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, και τους βλέπω να ρίχνουν άκυρα σε δημοτικές-περιφερειακές.
  Μου φαίνεται, μόνο από ψηφοφόρους της Ελεάννας έχει να πάρει ο Μπουτάρης ενισχύσεις στον 2ο γύρο. Και τυχόν προβάδισμά του στον 1ο γύρο, ακόμα και 8-9 μονάδων θα είναι επισφαλέστατο (εκτός αν φτάσει το 40%).
  Βλέπω τον Μπουτάρη να παρακαλεί (τον φίλο του) τον Ανθιμουλλάχ, να προσευχηθεί για να περάσει στον 2ο γύρο ο Τριαντάφυλλος… 🙂

  vladimiros

  April 10, 2014 at 10:16 am

  • Όπως έγραψα.
   Το επιτελείο της ΝΔ ως τώρα παίζει μαεστρικά το παιχνίδι και έχει βάλει και όλους τους υπόλοιπους να χορεύουν στον ρυθμό της.
   Συμφωνώ ότι ο Μπουτάρης θα χάσει στον δεύτερο γύρο πανηγυρικά γιατί άπαντες θα ρίξουν μαύρο στον “υποψήφιο της κυβέρνησης”.
   Ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ.

   thanosk

   April 10, 2014 at 10:24 am

   • Μαεστρικά; δε χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Ήταν δυό μαεστρικά αυτογκόλ, το ένα *καλύτερο* από το άλλο.

    arcades

    April 10, 2014 at 7:50 pm

   • Το αυτογκόλ του Μπουτάρη ήταν το πως το χειρίστηκε αρχικά, που δηλαδή δεν βγήκε από την αρχή να πει πως ο νόμος βρίσκεται σε απόλυτη αντίφαση και έχει λάθος και να τελειώσει εκεί το θέμα γιατί κανένας συν-υποψήφιος δεν θα πήγαινε στο δικαστήριο εναντίον του για το συγκεκριμένο.

    Από την στιγμή που άρχισαν οι αλχημείες με τις τροπολογίες άνοιξε διάπλατα η πόρτα να το εκμεταλλευτεί ο Καλαφάτης να το παίξει ανεξάρτητος και να κατηγορήσει τον Μπουτάρη σαν τον “κυβερνητικό” υποψήφιο. Το ότι τσίμπησαν και όλοι οι υπόλοιποι δείχνει πόσο έξυπνα το έστησε η ομάδα της ΝΔ. (Το παραμύθι είχε ξεκινήσει 5-6 μέρες πριν την τροπολογία για όσους παρακολουθούσαν τους “δημοσιογράφους” της πόλης.)

    thanosk

    April 10, 2014 at 8:02 pm

   • Σαν πρώτο αυτογκόλ εννοώ την αβλεψία. Το ότι ο νόμος βρίσκεται σε αντίφαση είναι μια αδύναμη ερμηνεία του. Αλλά και πάλι, δεν είμαι σίγουρος ότι αν έβγαινε από την αρχή να το υποστηρίξει θα είχε καλά αποτελέσματα.

    arcades

    April 10, 2014 at 9:18 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: