Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα

with 3 comments

λεπτομέρεια εικόνας σε άρθρο του Columbia Journalism Review, από εδώ

λεπτομέρεια εικόνας σε άρθρο του Columbia Journalism Review, από εδώ

Στις 7 Μαίου σχολίασα σε “τοίχο” δημοσιογράφου στο Facebook που μοίρασε την εκδήλωση, το debate όπου διοργανώνει το μορφωτικό της ΕΣΗΕΜΘ και το τμήμα δημοσιογραφιας του ΑΠΘ, ρωτώντας που είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι μια και η διοργάνωση φιλοξενεί μόνο 5 (Μπουτάρης, Καλαφάτης, Μηταφίδης, Δελλής και Ιωαννίδου) από τους 11 υποψήφιους. Ο αναρτήσας την εκδήλωση με παρέπεμψε σε φίλη του δημοσιογράφο που έχει ρόλο αρχισυντάκτη στην εκδήλωση και η οποία απάντησε σε σχόλιο λέγοντας

υιοθετήθηκαν δημοσκοπικές προσεγγίσεις ώστε να είναι λειτουργικό και δημιουργικό το σχήμα

Στην συζήτηση που ακολούθησε αμφισβήτησα έντονα τις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να παρεξηγηθώ ως κακόβουλος από την αρχισυντάκτρια η οποία από ένα σημείο και μετά απαντούσε “εκνευρισμένα” στις ερωτήσεις μου. Αυτό όμως δεν έχει σημασία όσο το ότι το κυρίαρχο επιχείρημά της ήταν ότι

 …το όλο εγχείρημα γίνεται με τη συμπραξη του τμηματος δημοσιογραφίας του απθ και της εσηεμθ, ακολουθούνται επιστημονικες και δημοσιογραφικές προσεγγίσεις…

κάτι το οποία αμφισβήτησα αφού είδα την ομάδα του εγχειρήματος, τουλάχιστον ως προς την επιστημονική προσέγγιση

Σήμερα 11 Μαΐου ο αγαπημένος του frappelections, κύριος Μάκης, έβγαλε ανακοίνωση /δελτίου τύπου, προφανώς γιατί τώρα τ ανακάλυψε, καταγγέλοντας τον αποκλεισμό του. Αντιγράφω από το δελτίο τύπου του

Η προκλητική απόπειρα φίμωσης της παράταξής μας συνεχίζεται. Είναι αδιανόητη η απόφαση που πήραν, το Μορφωτικό ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να μην προσκαλέσουν στο debate που διοργανώνουν τη Δευτέρα 12 Μαΐου, την παράταξή μας, η οποία έχει ήδη παρουσία εδώ και τρεισήμισι (3,5) χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, με θητεία που λήγει στις 31 Αυγούστου, τη στιγμή μάλιστα, που προσκλήθηκε υποψήφιος που δεν έχει  παρουσία στο υπάρχον Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα ξεπεράσω το γεγονός ότι η σημερινή “Συμμαχία Πολιτών” δεν έχει καμία σχέση με την παράταξη που υποστηρίζονταν από το ΛΑΟΣ το 2010, εκτός του ονόματος και επικεφαλής, αλλά δεν μπορώ να μην του δώσω δίκιο στο ότι είναι εν ενεργεία μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Θα πρέπει όμως επίσης να του θυμίσω ότι οι υποψήφιοι που προσκλήθηκαν και που δεν έχουν παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο είναι δυο και όχι ένας. Ούτε ο κύριος Καλαφάτης έχει παρουσία στο υπάρχον δημοτικό συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση του debate διαβάζω

Στον διαδικτυακό τόπο ekloges2014.web.auth.gr, συγκεντρώνουν, κωδικοποιούν και παρουσιάζουν προγράμματα, θέσεις, απόψεις, διακηρύξεις των υποψηφίων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τα θέματα Τουρισμός και Ανεργία. Αντιστοίχως για τον Δήμο Θεσσαλονίκης επιλέχτηκαν ως θεματικά πεδία το Κυκλοφοριακό και ο Πολιτισμός.

Πάω λοιπόν στην αντίστοιχη σελίδα που αφορά τον Δήμο θεσσαλονίκης και βλέπω την συγκέντρωση των προγραμμάτων, θέσεων, απόψεων και διακηρύξεων των υποψηφίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σήμερα μια μέρα πριν το Debate και μια βδομάδα πριν τις εκλογές έχουν καταφέρει να “μαζέψουν” εκεί :

 1. τους υποψήφιους 7 από τους 11 συνδυασμούς (Ρακκά, Καλαφάτη, Ιωαννίδου, Κουριαννίδη, Μηταφίδη, Δελλή και Κούτρα)
 2. τρεις (3) δηλώσεις υποψηφίων για το κυκλοφοριακό (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ιωαννίδου και Μπουτάρη)
 3. Μια ανακοίνωση του debate τους και τέλος
 4. μια παρουσίαση 9 από τους 11 υποψηφίους, λείπουν Στεργίου και Παπαμιχαήλ

Οι παραλείψεις είναι λόγω επιστημονικών και δημοσιογραφικών προσεγγίσεων; Παραδείγματος χάριν ο κύριος Μάκης, που έχει και site έχει εδώ μια παράγραφο για το κυκλοφοριακό. Ήταν τόσο δύσκολο να το βρουν;  Ή ας πούμε του Μηταφίδη για το κυκλοφοριακό έχουνε προτάσεις στο site της Ανοιχτής Πόλης.

Δεν έχει νόημα τελικα ποιος θα είναι ή όχι στο debate. Για να είμαι ειλικρινής, αν ήμουν καλεσμένος υποψήφιος θα το σκεφτόμουν πολύ αν θα πήγαινα. Αν με την πληθώρρα των δημοσιευμάτων στον τύπο αλλά και με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο εγχείρημα και μόνο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου έχουμε 3 επόπτες (Κοινοί και για Περιφέρεια με τον έναν μόνο δημοσιογράφο και αυτόν όχι στο πολιτικό καθώς επίσης και έναν καθηγητή από την πλευρά της πληροφορικής) , ένας συντονιστή (δημοσιογράφος) , μια αρχισυντάκτρια, μια στον συντονισμό- επικοινωνία και 4 συντάκτες και ένα κοινό με την περιφέρεια IT administrator, μια μέρα πριν το debate δεν έχουν καταφέρει να μάθουν ακόμα τον αριθμό των συμμετεχόντων στην διεκδίκηση της Δημαρχίας, τότε τι ακριβώς μπορώ να περιμένω από το ίδιο το debate; Ερωτήσεις ανάλογα με το τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις;

Με βάση τα παραπάνω, τις θολές απαντήσεις που πήρα στις ερωτήσεις  που έκανα στην αρχισυντάκτρια του εγχειρήματος  και την τσαπατσουλιά ενός site που θέλει να καταγράψει τις θέσεις των υποψηφίων αλλά δεν ξέρει καν ποιοι είναι οι υποψήφιοι καταλήγω μόνο σε ένα συμπέρασμα. Ότι έχουμε την δημοσιογραφία που μας αξίζει.

 

 

 

Advertisements

Written by argos

May 11, 2014 at 4:35 pm

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. O κύριος Μάκης είναι Ιππότης ρε. Δε πάει σε ντιμπειτ που δεν είναι ο Λάνιστερ.

  Dark Angel

  May 11, 2014 at 10:09 pm

  • Αυτό ναι αλλά δεν το ξέρουν στο ΑΠΘ και την ΕΣΗΕΜΘ. Ο κύριος Μάκης ήθελε να τον καλέσουν, δεν σήμαινε ότι θα πήγαινε κιόλας

   argos

   May 11, 2014 at 10:17 pm

 2. Σωστές οι επισημάνσεις του λαϊκιστή Τομ.

  Άσχετο: Στο ντιμπέητ πάντως δεν είδα/άκουσα καμμία αναφορά στη συλλογή Κωστάκη σαν μοχλό ανάπτυξης. Επειδή είχα και μία διακοπή με το στρήμινγκ για κάνα δίλεπτο, έχασα κάποια τέτοια αναφορά; Μου έκανε εντύπωση η απουσία του θέματος από τις ανακοινώσεις/σχέδια επί χάρτου (παραλίγο να ξεχάσω το “τ” στο χάρτου). Σε καμμία περίπτωση δεν βρήκα νικητή στο ντιμπέητ. Ο καθένας με τα μυαλά του, αδιάφορος για τις περιστάσεις ή, δυστυχώς, ανέτοιμος/-η για τέτοια ευθύνη. Σε τελική ανάλυση, δύο είναι οι βασικοί διεκδικητές, οπότε οι λοιπές/-οί ελαφρύνονται απ’ αυτό το βάρος. Θα προσπαθήσω σε μία σειρά να καταγράψω τις εντυπώσεις μου.

  1. Ο Μπουτάρης, με τη γνωστή συμπεριφορά αφεντικού που έχει, προσέβαλλε συνυποψήφιούς του με αλλαζονεία. Παίζει όμως και χωρίς αντίπαλο, καθώς αυτό το χαρακτηριστικό του του δίνει αέρα, που οι λοιποί στερούνται. Δεν έδειξε διάθεση να ανεβάσει τους τόνους. Το συντηρητικό παιχνίδι τον βολεύει, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
  2. Ο “κιμπάρης” Καλαφάτης θύμησε σε όλους μας πόσο συντηρητική υπήρξε αυτή η πόλη και συνεχίζει να είναι. Κενότοπες παρεμβάσεις, με παρουσία, που θύμιζε το επιχείρημα του αυτονόητου από τις νεοφιλελεύθερες πένες μία πενταετία πριν. Αυτονόητα ήταν παρών, ως παράγοντας της πόλης, ως παιδί παράγοντα της πόλης, ως αυτονόητη εξέλιξη ενός περιβάλλοντος, που έπρεπε να βγάλει έναν παράγοντα σε ένα σύστημα κάστας, που έχει κατά νου ως κανονικότητα. Η πρότασή του για τον Μέγα Αλέξανδρο με προκάλεσε θυμηδία. Επάξιος συνεχιστής του Ατσαλάκωτου.
  3. Ο Μηταφίδης δεν αποδέχεται τα τοπικά ζητήματα ως αυτόνομα της εθνικής πολιτικής. Διαφωνώ και θεωρώ υποτιμητική για τη διαδικασία τη στάση του.
  4. Ό,τι ισχύει για τον Μηταφίδη, ισχύει και για τον Δελλή. Που ισχύει και για τον Κούτρα, αλλά θα τα γράψω εκτενέστερα στο κομμάτι του, σαν σούμα.
  5. Η Ιωαννίδου, όσο θετικά και να τη βλέπω, είχε πολλές ελλείψεις στο δια ταύτα. Τα είπε ο λαϊκιστής διεξοδικά σε προηγηθέν ποστ.
  6. Ο κύριος Μάκης, δεν πρέπει να έπεισε ούτε τη γυναίκα του να τον ψηφίσει. Κέρδισε όμως τις καρδιές μας.
  7. Ο Κουριανίδης, επιτελεί ευχάριστη έκπληξη, καθώς οι νεοναζί θα τον έχουν σαν αντίπαλο για την κατάκτηση των ψήφων των μεταξικών Θεσσαλονικέων.
  8. Ο Κούτρας από την άλλη, μοιάζει κι αυτός να πνίγεται από την αφόρητη κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και οι λοιποί συνυποψήφιοί του της μαρξιστική αριστεράς (βλ. 3 και 4). Σεβαστό, λογικό και ανθρώπινο, αλλά προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του ασυνέχεια στη συζήτηση για την τοπική κοινωνία. Θα χαιρόμουνα να άκουγα συγκεκριμένα πως οι τοπικές κοινότητες δεν έχουν σημασία μπροστά στο γενικότερο διακύβευμα, πράγμα που θα με εξέπλησσε θετικά ως άκουσμα, αλλά δεν το είπε. Ούτε αυτός, ούτε κάποιος άλλος. Μόνο διαμαρτυρίες για την έλλειψη χρηματοδότησης των δήμων και κοινοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση. Από τη στιγμή όμως που το διακύβευμα εδώ δεν είναι η κεντρική κυβέρνηση, τότε περίμενα μία κάποια συναίσθηση της περίστασης. Την οποία δεν είδα σε καμμία περίπτωση για τους τρεις υποψηφίους (3,4 και 8), με την εξαίρεση του Μηταφίδη σε δύο περιστάσεις.
  9. Ο Ρακκάς, που κατεβαίνει σαν αντικαταστάτης του Παπαθεμελή στο πολιτικό σκηνικό της πόλης, μας είπε όλα όσα θα περίμενα ν’ ακούσω από τον πρώην υπουργό, που έγινε και τραγούδι. Βυζάντιο, πατριωτισμός και όραμα. Στοίχημα είναι το ποσοστό του Παπαθεμελή στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Να δούμε αν θα το πιάσει. Έχει πεθάνει και κόσμος από τότε.
  10. Ο δε Παπαμιχαήλ, κατέβηκε με ένα λιτό, αλλά και ουσιαστικό πρόγραμμα. Σαν σύμβουλος θα ήταν χρήσιμος. Αλλά γιατί να κατέβει μόνος του, δεν το κατάλαβα. Και ο Μπουτάρης και ο Καλαφάτης πάντως, τον άκουσαν.
  11. Έλειπε ο χρυσαυγίτης. Ελπίζω να λείπει και από το δημοτικό συμβούλιο. Και αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και μπει, ας του δείξει το πολιτικό σκηνικό της πόλης, ότι οι ναζί δεν είναι καλοδεχούμενοι σ’ αυτήν την πόλη.

  exiled

  May 12, 2014 at 1:30 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: