Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Ο Ακροβάτης

with 2 comments

Ξεκινάω λέγοντας ότι δεν μου αρέσει καθόλου η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συμφωνώ με αυτή, μια και μου αφήνει, το λιγότερο, μια πικρή γεύση.

Η συνέχεια είναι μια προσπάθεια να σκεφτώ δυνατά, χωρίς να διεκδικώ ότι έχω παραπάνω πληροφορίες που οδηγούν τις σκέψεις μου.

57a1414502

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα αρχικά exit poll εμφανίζονταν μεταξύ 151 και 155 βουλευτών για να κατέβει μεταξύ των 149 και 151. Αυτό σήμαινε ότι ακόμα και να υπήρχε αυτοδυναμία αυτή θα ήταν εύθραυστη. Εύθραυστη γιατί προκειμένου να κυβερνήσει είχε ήδη κάνει συμφωνία με τον διάβολο. Πρώτοι σε σταυρούς στις εκλογικές τους περιφέρειες ήταν η Ραχήλ, ο Μιχελογιαννάκης, η Τζάκρη αλλά και Παραστατίδης. Στην Θεσσαλονίκη εκλέχτηκε βουλευτής, υποψήφιος που είναι της κατηγορίας ΟΦΑ (οπου φυσάει ο άνεμος). Υποθέτω ότι και σε αλλες περιφέρειες θα υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις. Η κυβέρνηση θα ήταν έρμαιο των διαθέσεων των βουλευτών. Το είχαμε δει και επί Μητσοτάκη με τους 151 βουλευτές του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και με αυτοδυναμία έπρεπε να προσεγγίσει και άλλους σχηματισμούς.

Με την απώλεια της αυτοδυναμίας καλύτερη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να σχηματίσει μια αριστερή συμμαχία και να συγκυβερνήσει με ΚΚΕ, όμως όπως λέει και ο Σαραντάκος

Συγκυβέρνηση με τους άθλιους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οι πολιτικές τους οδηγήσανε στην νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ετίθετο θέμα να κάνει.

Για την Χρυσή Αυγή δεν το συζητάμε.

Τι μένει; Οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Οι ΑΝΕΛ είναι ψεκασμένοι, οι ΑΝΕΛ είναι δεξιοί, οι ΑΝΕΛ είναι αντισημμίτες. Όμως οι ΑΝΕΛ συμφωνούν σε όλη την αντιμνημονιακή ρητορεία και πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ρητορεία και πρόγραμμα το οποίο οδήγησε πολλούς μη κομμουνιστές να εκλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3 :

α) να μην πάρει την εντολή και να διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογική μάχη

β) Να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ

γ) να συνεργαστεί με το Ποτάμι

Εάν κάποιος προχωρά στην λογική των συνεργασιών προχωρά σε μια διαπραγμάτευση, σε ένα δούναι και λαβείν και επιλέγει το λιγότερο κακό, αυτό που του ζητάει λιγότερα. Ο Καμμένος θέλει ένα υπουργείο, ενώ το Ποτάμι θα μας έλεγε σήμερα την πρότασή του.

Έχω την εντύπωση ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να κυβερνήσει ως ακροβάτης. Θεωρεί ότι ο Καμμένος ελέγχεται καλύτερα και ότι επίσης μπορεί να αποτελέσει καλύτερο επιχείρημα για αλλαγές που δεν πρόκειται να κάνει. Πιστεύω ότι ελπίζει να περάσει αντιμνημονιακά μέτρα με τις ψήφους των ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα να ξεπεράσει προσκόμματα των τελευταίων σε πιο προοδευτικά νομοσχέδια με την ψήφο ανοχής των βουλευτών από το Ποτάμι και ίσως το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό απαιτεί έναν μάστορα, έναν ακροβάτη. Ο Τσίπρας πιστεύει πιθανόν ότι είναι. Εγώ πάλι όχι

Advertisements

Written by argos

January 26, 2015 at 4:11 pm

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Θα συμφωνήσω και θα προσθέσω μερικές ακόμη σκέψεις. Σε συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αγγίξει θέματα που τους χωρίζουν, όπως το μεταναστευτικό, οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους, οι κρατικοποιήσεις, ενώ μπορεί να εστιάσει στα θέματα του χρέους. Αν υπάρξει κάποια πρόοδος στα θέματα αυτά (the sooner the better), τότε μπορεί να ζητήσει ξανά εκλογές με τα υπόλοιπα θέματα στην ατζέντα και να ζητήσει αυτοδυναμία για να τα πραγματοποιήσει. Όνειρο χειμερινής νυχτός; Μπορεί γιατί τα πιθανά σενάρια είναι πάρα πολλά. Θεωρώ θετικό ότι ξεκινάει με την αυτοπεποίθηση του μάστορα, αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Καμμένο και την παρέα του, που σε ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ (με πιο κεντροδεξιά πολιτική), μπορεί να την κάνει με ελαφρά χωρίς να δώσει λογαριασμό.

    simos

    January 26, 2015 at 4:56 pm

  2. τωρα που μ’ εχουν κάνει ακροβάτη πάνω σε σάπιο νήμα και περιμένουν από κάτω το μοιραίο μου βήμα, λέει ο Αγγελάκας, μπορεί και να ταιριάζει κι εδώ

    panwsk

    January 27, 2015 at 4:04 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: