Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Je suis Λιαρόπουλος

with 9 comments

Στο ερώτημα how will this end υπάρχουν χονδρικά τρεις απαντήσεις:

 • In fire, θα βγούμε από το Ευρώ, θα μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνισταί, θα μας χτυπήσει μετεωρίτης, κλπ. κλπ. Ας δεχτούμε πως πέραν κάποιον σκληροπυρηνικών αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον απευκταίο τόσο από εμάς όσο και από τους Ευρωπαίους, και θα προκύψει ως ατύχημα από τις διαπραγματεύσεις παρά ως στόχος.
 • Με κάποιο όχι ανώδυνο συμβιβασμό: πιθανότατα καλύτερο από αυτόν που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, ίσως χειρότερος, σε κάθε περίπτωση συμβιβασμός, σε βαθμό που ο Σύριζα θα κατηγορηθεί για κωλοτούμπα.
 • Με νίκη ΣΥΡΙΖΑ: θα του επιτραπεί να καταργήσει άμεσα τον ΕΝΦΙΑ (~2.5 δις), να σταματήσει την υποχρέωση των επικουρικών ταμείων να είναι ισοσκελισμένα (1-2 δις), να επαναφέρει τη 13η σύνταξη (0.5-1 δις), να ξαναπροσλάβει 5000 απολυμένους στο Δημόσιο και κάποια στιγμή, κάπου κάπως κάποτε, χάρη στην ανάπτυξη που θα φέρουν όλα αυτά και την πάταξη της φοροδιαφυγής να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που θα ισοσκελίσουν το χρέος. Α ναι, επίσης θα καταργήσει την αξιολόγηση, θα κρατήσει την προσωπική διαφορά για τους εφοριακούς, θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, δε θα κόψει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και γενικά ακόμα και τις λίγες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει θα τις πάρει πίσω.

Για να το κάνουμε λίγο φραγκοδίφραγκα: το τρίτο ενδεχόμενο είναι μια νέα δεκαετία του 80, με λιγότερα λεφτά μεν που θα φάνε yet again οι αργόσχολοι, εκλεκτοί του κράτους. Και επειδή προσωπικά αυτό το ενδεχόμενο δε με εκλύει καθόλου, δηλώνω χωρίς ντροπή Je suis Λιαρόπουλος.

Written by maeviusb

January 31, 2015 at 6:47 pm

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Μπα, υπάρχουν χονδρικά άλλες 152 απαντήσεις. Μία απ αυτές ας πούμε, είναι οτι θα γίνει ένα συμβιβασμός πιθανότατα καλύτερος, θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα προς το δικαιότερο, θα σταματήσει να χαρίζει χρέη και να πουλάει δωρεάν τη δημόσια περιουσία στα φιλαράκια της διαπλοκής και το αφεντικό του Λιαρόπουλου τον Κατασκευαστή, κι έτσι θα απελευθερωθούν χρήματα για να πάρει τα μέτρα για επιστροφή στην ανάπτυξη (επαναφορά μισθών). Θα ξαναπροσλάβει τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους αναδιοργανώνοντας το δημόσιο προς το αποτελεσματικότερο και χρησιμοποιώντας τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής (όπως ήδη δήλωσε πως θα κάνει).

  Μετά από μερικά χρόνια, η εξουσία θα αρχίσει να διαφθείρει όπως συμβαίνει νομοτελειακά αργά ή γρήγορα και θα επιστρέψουμε στα ίδια, έχοντας κερδίσει ίσως ένα κοινωνικό κράτος και έχοντας κάνει σοβαρά βήματα προς το διαφωτισμό, σε σχέση με το νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό κατσαπλιαστάν του φονταμενταλισμού που προηγήθηκε.

  Για να το κάνουμε λίγο φραγκοδίφραγκα, το τέταρτο αυτό ενδεχόμενο είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα, μιας και πάντοτε κυβερνούσε μια συγκεκριμένη ελίτ κατασκευαστών, λαθρεμπόρων πετρελαίου και καναλαρχών.

  clopy

  January 31, 2015 at 7:56 pm

  • Ενδιαφέρον αλλά δε με εκπλήσσει, το έχουμε ξαναδεί το έργο με τον Δήμου. Για την ιστορία δεν είπα Je Suis Ποτάμι, ξέρεις ότι δεν το συμπαθώ

   maeviusb

   January 31, 2015 at 8:31 pm

   • To ξέρω αλλά είπα να σου δώσω ακόμη ένα λόγο να στηρίξεις Λιαρόπουλο 😛

    argos

    January 31, 2015 at 10:32 pm

 2. Αγαπητέ clopy, έγραψα ΧΟΝΔΡΙΚΑ τρεις απαντήσεις. Προφανώς ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν 152 αποχρώσεις του γκρι ενδιάμεσα, άλλες καλύτερες, άλλες χειρότερες.

  Τώρα όλα αυτά που λες είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και είναι μάλιστα ο λόγος που ο γραφόν κάποτε ψήφισε Σύριζα, όταν σαν κόμμα φαινόταν να δίνει προτεραιότητα σε αυτά τα ζητήματα αντί για υπεράριθμες καθαρίστριες που παίρναν κατ’αναλογία στο 8ωρο 2000€ μικτά [*]. Το θέμα είναι ακόμα και αν τα κυνηγήσεις αυτά ανάγονται σε βάθος μιας ώριμης κυβερνητικής τετραετίας. Επίσης ΑΝ τα κυνηγήσεις και ΑΝ τα καταφέρεις φας τα οφέλη σε συντάξεις σε πενηντάρηδες, προσλήψεις σε αντιπαραγωγικό δημόσιο κλπ. άσε το έχω ξαναδει το έργο και είδα το 2010 πως λήγει (hint: Καστελόριζο).

  [*] Ο γραφόν παραδέχεται ξεδιάντροπα ένα φετίχ με τις καθαρίστριες. Αφενός η γυναίκα του που προσλήφθηκε με δύσκολο ΑΣΕΠ χαλαρά δουλεύει οκτάωρο per day και παίρνει τα ίδια λεφτά με αυτές. Αφετέρου η εμμονή με 500 καθαρίστριες που κάπως βολεύτηκαν με νεφελώδη τρόπο αντί να συζητάμε για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 1.5 μύριο ανέργους δείχνει τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

  maeviusb

  January 31, 2015 at 8:29 pm

 3. Κάπως άδικο να περιμένουμε πως ο σύριζα θα κάνει οτι και το ΠΑΣΟΚ του 2010. Δεν έχει πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο να εξυπηρετήσει, δεν έχει κάτσει 30 χρόνια στην εξουσία ώστε να έχει συγκεκριμένο λόμπι (μιντιακό και οικονομικό) να τον στηρίζει, οπότε ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει. Μπορεί όντως να κάνει μια τρύπα στο νερό, αυτήν τη στιγμή πάντως δίνει την αίσθηση πως διαπραγματεύεται με τους δανειστές εκ μέρους της κοινωνίας και όχι με την κοινωνία εκ μέρους των δανειστών. Το οποίο ασχέτως του πώς θα πάει η διαπραγμάτευση του δίνει πολλά μπόνους.

  Για το θέμα των καθαριστριών πάντως που έθιξες, εκ του αποτελέσματος είδαμε οτι τελικά η εργολαβία κόστιζε πολύ περισσότερο από τα 2000 μικτά (δλδ 1200-1300 καθαρά; ). Το πρόβλημα δεν είναι που οι καθαρίστριες παίρνανε 1200 ευρώ, το πρόβλημα είναι οτι οι υπόλοιποι παίρνανε χαμηλότερο. Το δημόσιο δεν είναι κατ ανάγκην αντιπαραγωγικό, ούτε ζημιογόνο για την οικονομία. Το δημόσιο στην ελλάδα έγινε αντιπαραγωγικό λόγω της πελατειακής του διαχείρισης από τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν δούμε π.χ. το μέγεθος του δημοσίου σε σχέση με το συνολικό εργατικό δυναμικό και στις υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μεγάλο δημόσιο τομέα. Χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Εσθονία και η Γαλλία έχουν πολύ μεγαλύτερο δημόσιο τομέα και δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το νορβηγικό δημόσιο ως αντιπαραγωγικό. Είναι σαφώς πιο παραγωγικό από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα πάντως. [1]

  Τέλος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (σε αντιδιαστολή με το επίδομα ανεργίας) κτγμ δεν είναι καλή λύση. Στη Σουηδία (αν δεν απατώμαι) που δεν υπάρχει κατώτατος μισθός, το υψηλό και μακροχρόνιο επίδομα ανεργίας στη ουσία λειτούργησε ως τέτοιος. Αντιθέτως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει κατά περίπτωση καταλήξει σε μειώσεις μισθών ή πολύ “ευέλικτες” και χαμηλόμισθες μορφές εργασίας (ολιγόωρες), αφού τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι επαναπαύονται στο συμπλήρωμα του κράτους για την επιβίωση του εργαζομένου. Κοινώς, όταν το επίδομα ανεργίας είναι 1000 ευρώ, κανείς δεν θα δουλέψει για 500. Όταν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι 1000 ευρώ, τότε πολλοί θα δουλεύουν για 500, αφού το κράτος θα βάζει τα υπόλοιπα.

  [1] Δες τα excel με τα γραφήματα δεξιά εδώ http://www.oecd-ilibrary.org/sites/gov_glance-2011-en/05/01/index.html;jsessionid=1oejh9283qb70.x-oecd-live-01?itemId=/content/chapter/gov_glance-2011-27-en&_csp_=6514ff186e872f0ad7b772c5f31fbf2f

  clopy

  January 31, 2015 at 8:58 pm

  • Ποιος μίλησε για ΠΑΣΟΚ του 2010; Το έργο που λέω ξεκίνησε το 1981, που δεν υπήρχε καμιά δέσμευση. Ότι πάμε για επανάληψη το ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ως προτεραιότητα βάζει τις επαναπροσλήψεις (αντί για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), τις καταργήσεις ακόμα και των καλών ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. το τίμημα για τα αεροδρόμια ήταν καλό) και γενικά όλα αυτά που αναφέρω στο bullet-3 και αρκετά άλλα που δεν αναφέρω.

   Από κει και πέρα αυτά με το “όχι μεγάλο αλλά αντιπαραγωγικό” δημόσιο τα ακούω βερεσέ. Και μεγάλο είναι για αυτά που προσφέρει και χρεωκοπημένο είναι. Και όχι δε διορθώνεται μόνο με προσλήψεις και αυξήσεις, και υπεράριθμες καθαρίστριες θα απολύσεις, και θεολόγους θα διώξεις (ουπς ξέχασα, θέλουμε διαχωρισμό εκκλησίας κράτους, αλλά μόνο τους παπάδες μισούμε), και συγχωνεύσεις νοσοκομείων θα κάνεις, και άχρηστα στρατόπεδα θα κλείσεις (αλλά μετά θα διαμαρτυρηθεί ο Καμένος) και άλλα πολλά.

   Στη συζήτηση για ελάχιστο εγγυημένο vs επίδομα ανεργίας vs whatever μην μπούμε. Κρατάω ότι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα συνολικά, ενώ τον σημερινό Σύριζα τον νοιάζει απλά να λύσει το πρόβλημα για τους ΔΥ (εκτός και αν άκουσες εσύ να ανακοινώνει επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους άνεργους. εγώ το μόνο μέτρο για ανεργία που άκουσα είναι η ίδρυση υφυπουργείου ανεργίας, το οποίο προβλέπω ότι θα είναι σαν το ΜΑΘΡΑ).

   maeviusb

   January 31, 2015 at 9:08 pm

   • Για το ΠΑΣΟΚ του 2010, έχεις δίκιο δεν το ανέφερες, διάβασα λίγο γρήγορα το κομμάτι για το καστελόριζο και μπερδεύτηκα. Φυσικά και συμφωνώ πως και θεολόγους θα διώξεις και στρατόπεδα θα κλείσεις αν θες να έχεις πιο αποτελεσματικό δημόσιο. Απλά δεν συμφωνώ στο να επικεντρώνουμε στο αναποτελεσματικό δημόσιο ως το βασικό πρόβλημα της χώρας. Είναι πρόβλημα, αλλά πολύ μικρό σε σχέση με την κοινωνική ανισότητα και τη διαπλοκή που χαρακτήριζε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θεωρώ πως έγινε υπερπροβολή του προβλήματος από κυβερνήσεις και μίντια, ακριβώς γιατί ήταν το εξιλαστήριο θύμα που τους επέτρεπε να συνεχίσουν το business as usual.

    Πάντως και οι απολυμένοι ΔΥ (που να μην τους κατατάξουμε όλους στα βύσματα γιατί πολλοί είχαν μπει μέσω ΑΣΕΠ), άνεργοι είναι. Όπως δε μπορείς όμως να προσλάβεις 1.5 εκ άνεργους στο δημόσιο, άλλο τόσο δύσκολο είναι αυτήν τη στιγμή με 25% ανεργία και σφιχτό προϋπολογισμό να κάνεις οτιδήποτε σοβαρό σε επίπεδο επιδόματος ανεργίας. Έχει πολύ λίγα περιθώρια αυτήν τη στιγμή (και μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση) για αλλαγές προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Κάποια όμως από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόστος για το κράτος.

    Π.χ. η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, μπορούν να σηκώσουν μια τέτοια αύξηση μειώνοντας απλά την κερδοφορία τους, ενώ η αυξημένη κατανάλωση θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα και σε αύξηση των εσόδων. Η μείωση της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής. Το πρώτο δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, όχι απαραίτητα με επιχορηγήσεις αλλά με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, διασφαλίζοντας όμως τα κοινωνικά κριτήρια για να μην καταλήξει σε εισφοροδιαφυγή.

    Σίγουρα δε μπορεί με ένα μαγικό ραβδάκι να διορθώσει προβλήματα που συσσωρεύονται 30 χρόνια μέσα σε 6 μήνες, αλλά προς το παρόν λέει πως θέλει να τα διορθώσει. Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε αν τα λόγια θα γίνουν και πράξεις οπότε εδώ θα είμαστε να κρίνουμε σε μερικούς μήνες το τι έγινε 😉

    Τέλος ναι, συμφωνώ ως προς την κριτική για το πόσο δύσκολο είναι να κλείσεις στρατόπεδα και να τα βάλεις με την εκκλησία όταν έχεις τον Καμένο στην κυβέρνηση, αλλά 30 χρόνια τώρα από τις “φιλελεύθερες” υποτίθεται παρατάξεις της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δεν είδαμε ούτε τα στοιχειώδη βήματα κατάργησης προσευχής στα σχολεία, εικόνων και ορκωμοσιών. Θα ζητήσω το παραπάνω κι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είμαι ευχαριστημένος που θα αρχίσουν να γίνονται έστω και μικρά βήματα.

    clopy

    January 31, 2015 at 9:32 pm

 4. Είδες που κατά βάθος συμφωνούμε; Μερικά γρήγορα σχόλια μόνο να το κλείσω:
  1- καμιά υπερπροβολή του προβλήματος, με 24 δις έλλειμμα το 2009 το δημόσιο χρεωκόπησε (και παρά την τραπεζική φούσκα το ιδιωτικό χρέος παρέμεινε πολύ μικρό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες). “Πολύ μικρό” (πρόβλημα) δεν το λες.
  2- μη με λες για “φιλελεύθερες” παρατάξεις κεντρο(αριστεροδεξιάς), ως φιλελεύθερος βγάζω σπυριά.
  3- ναι προφανώς δεν αλλάζεις παθογένειες τριάντα χρόνων σε μια μέρα. Ωστόσο τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η βασική μεταρρύθμιση θα είναι περισσότερο πασοκικό κράτος. Εγώ δε θα πανηγυρίσω για αυτό.

  maeviusb

  January 31, 2015 at 9:48 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: