Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Από μηδέν έως Τζήμερος, πόσο άσχετος με αριθμητική είσαι;

with 12 comments

Χάζευα το σποτάκι του Τζήμερου που ανέβασε ο φίλτατος @argos πριν λίγες ημέρες:

Μετά έκατσα και χάζεψα λίγο την έκθεση Μαρτίου 2015 του ΗΔΙΚΑ, και συγκεκριμένα την σελίδα 6.

 1. Τυχόν οριζόντια περικοπή όλων των συντάξεων 2001+€ σε 2.000€ θα επέφερε ετήσια εξοικονόμηση 197 εκατομμυρίων ευρώ.
 2. Τυχόν οριζόντιος μηδενισμός τους θα επέφερε ετήσια εξοικονόμηση 1.4 δις ευρώ.

Τώρα πως προκύπτουν τα (drumroll) 6.5 δις είναι δύσκολο να πει κανείς.

Πλέον ουδεμία έκπληξη που δεν πήρε ποτέ πτυχίο από την ΑΣΟΕΕ. Αν και ομολογώ δηλώνω σοκαρισμένος με το γεγονός ότι έβγαλε το Γυμνάσιο.

Υ.Γ. Το σχόλιο του κ. Γεωργούδη πιο κάτω παρουσιάζει πιο αναλυτικά την επίσημη θέση της ΔΗΞΑΝ (η οποία επιμένω πως δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με όσα υπονοούνται στο video)

Advertisements

Written by maeviusb

September 14, 2015 at 9:54 am

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ελπίζω να κράτησες αποθηκευμένο το excel που τα υπολόγισες γιατί ξέχασες κάτι. Ο γαλαντόμος Θάνος δίνει και 750 ευρώ κατώτατη σύνταξη. Άμα βάλεις τα νουμεράκια στο excel* η ετήσια εξοικονόμηση είναι (drumroll) -3.7 δις ευρώ. Ναι, καλά είδες, το σχέδιο του Θάνου είναι ακριβότερο απ’ το υπάρχον.

  * Έβαλα και 750 μ.ό. στην κατηγορία 700-800 παρόλο που του χαρίζω κάτι ψιλά γιατί ο μ.ό. θα είναι πάνω από 750 στην κατηγορία αυτή προφανώς.

  Antonis Likelylad

  September 14, 2015 at 5:55 pm

  • Κάνετε λάθος. Ο πίνακας που κοιτάτε είναι λάθος. Εκτός αν πιστεύετε ότι έχουμε 49.600 συνταξιούχους στην χώρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε 2600000 συνταξιούχους και χρειαζόμαστε 25 δις το ΄χρόνο για να τους καλύψουμε. Δέστε τα στοιχεία από την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας. http://bit.ly/idika24 Το λέει κάθε φορά ο Θάνος Τζήμερος. Δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ για να καταλάβεις ότι αποκλείεται να έχουμε μόνο 49600 συνταξιούχους ή χρειάζεται?

   mersina papadopoulou

   September 15, 2015 at 10:57 pm

   • Οι συνταξιούχοι που παίρνουν 2001+€ είναι 50.419 άτομα με βάση την έκθεση Μαΐου που παραθέσατε. Τυχόν οριζόντια μείωσή των συντάξεών σε 2000€ θα επέφερε δημοσιονομικό αποτέλεσμα αντίστοιχο με αυτό που ανέφερα. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι παίρνουν ήδη κάτω από 2000€.

    Η απάντηση του κ. Γεωργούδη, που εξηγεί ότι η εξοικονόμηση θα προέλθει από μείωση ΟΛΩΝ των συντάξεων, είναι κάπως πιο πειστική.

    maeviusb

    September 16, 2015 at 11:55 am

 2. Επίσης αν όλες οι συντάξεις κάτω των 700€ γινόταν 700€, η πρόσθετη ετήσια δαπάνη θα ήταν 3,245 δις.

  arcades

  September 14, 2015 at 6:15 pm

 3. Όπως έγραψε ο @thanosk το πραγματικό σχέδιο είναι άλλο, εκκαθαρίζουμε όλους όσους είναι πάνω από 80, το ποσό που εξοικονομούμε είναι όντως περίπου 6δις το χρόνο. Αλλά οκ, δεν μπορεί να το δηλώσει έτσι ωμά on camera

  maeviusb

  September 14, 2015 at 11:38 pm

  • Όταν λέτε ότι εκκαθαρίζουμε όποιον είναι πάνω από 80 εξοικονομούμε πάνω από 6 δις, τι ακριβώς εννοείτε; Οτι ο Τζήμερος υπονοεί πως κόβουμε τις συντάξεις στους πάνω από 80 ετών; τους μειώνουμε τις συντάξεις, ειδικά σε αυτούς που είναι πάνω από 80; Εφαρμόζουμε πολιτική που οδηγεί τους πάνω από 80 στο θάνατο; Γιατι εγω, δεν κατάλαβα τίποτε τετοιο!!! Μου το ξεκαθαρίζετε σας παρακαλω;

   Διονύσης Ζώτος

   September 16, 2015 at 11:52 pm

   • Εννοούμε πως το άθροισμα των συντάξεων για άτομα πάνω από 80 ετών είναι περίπου 6 δις. Οπότε μια τέτοια πρόταση αν και μακάβρια θα έβγαζε αριθμητικά νόημα.

    Αν σας ενόχλησε το σχόλιο, θεωρήστε το απλά κακό χιούμορ από μεριάς μας (σε βάρος του Τζήμερου) και προσπεράστε το. Προφανώς δε σοβαρολογούσαμε πάντως

    maeviusb

    September 17, 2015 at 12:50 pm

   • Εντάξει , το προσπερνώ. Ήταν κακό χιούμορ. Απλως καταλάβετε κάτι: Αν βγω και πω οτι ο maeviusb είναι άσχετος από βασική αριθμητική με ΚΕΦΑΛΑΙΑ σε ένα άρθρο, και μετά γράφω με μικρά γραμματάκια ότι δεν κατάλαβα τι εννοούσε και τώρα έτσι όπως μου τα εξηγείτε το κατάλαβα καλύτερα και συμφωνώ μαζί σας και εγώ υπερθεματίζω κιόλας και λέω ότι μπορεί να να είναι και περισσότερα από όσα λέει ο maeviusb, σε κάθε σχολιασμό από κάτω (Δηλαδή, αναιρώ εντελώς ότι είπα για τον maeviusb στην Επικεφαλίδα), τότε φίλε μου, ο κόσμος που διαβάζει αυτό που λεω, λυπάμαι, αλλά ακόμη θα θεωρεί οτι είπα τον maeviusb εναν άσχετο από βασική αριθμητική, γιατί θα μείνει στα ΚΕΦΑΛΑΙΑ και στη ρετσινιά. Γιατι δεν θα σκεφτεί ποτέ οτι εγω που τα γράφω αυτα για τον maeviusb, ειμαι απλά ενας ανικανος να κατανοήσω πεντε βασικά πράγματα για οικονομικά και αρκετά αδιάφορος να μελετήσω πέντε πράγματα παραπάνω και απλώς λέω ότι γουστάρω γιατί μπορώ και αρθρογραφώ σε ένα blog.
    αν σας πείραξαν οι τελευταίες δυο τρεις γραμμές, θεωρήστε τις κακό χιούμορ και προσπεράστε τις επίσης. Αν και εγω στο χιούμορ μου, συνήθως σοβαρολογώ!

    Υ.Γ. πλάκα πλάκα, δεν γράφετε ενα καινούργιο αρθράκι που να λέτε ότι συμφωνείτε τελικά με το Τζήμερο όπως υποδηλώσατε στο σχολιασμό του dianelos, ή σας τελείωσαν τα κεφαλαία;

    Διονύσης Ζώτος

    September 19, 2015 at 12:33 am

   • “Αν όλες οι συντάξεις είναι από 750€ ή μικρότερη μέχρι 2000€ ή μεγαλύτερη” λέει κατά λέξη το βίντεο.

    Κοιταχτε και αριθμητική ξέρω και ελληνικά. Το σποτακι ούτε κατά διάνοια υπονοεί αυτό που γράφει ο κ. Γεωργουδης πιο κάτω. Μπορει κανείς να το πάει ένα βήμα πιο πέρα και να θεωρήσει πως το σποτακι υπονοεί και αύξηση των συντάξεων κάτω από 750€ οπότε και τελικά θα υπάρξει κόστος όχι όφελος (ήδη δύο τρεις σχολιαστές το έκαναν)

    Ενημέρωσα ηδη το κείμενο με αναφορά στο σχόλιο του κ. Γεωργουδη. Θα μπορούσα ίσως να αλλάξω και τον τίτλο να λεει “ποσό άσχετος με την ελληνική γλώσσα είσαι” αλλά θα το αφήσω έτσι. Δε θα απολογηθω κιόλας επειδή ο λογογράφος των σποτ δεν μπορεί να εκφράσει τη θέση σας του κόμματος.

    [minor edit, δε γνωρίζω αν είστε μέλος της ΔΗΞΑΝ, ούτε έχει σημασία κιόλας]

    maeviusb

    September 19, 2015 at 12:21 pm

 4. Η πρόταση της Δημιουργία Ξανά (εδώ το προεκλογικό φυλλάδιο http://bit.ly/dixa-filadio-2015 ) είναι να μειωθούν όλες οι υψηλές συντάξεις ώστε να περιοριστούν στο εύρος μεταξύ 750 και 2000 ευρώ. Αν, όπως ο Frappelections την παρερμηνεύει, η ιδέα ήταν απλώς η μέγιστη σύνταξη να είναι 2000 ευρώ τότε δεν θα χρειαζόταν να γίνει αναφορά στο εύρος μεταξύ 750 και 2000 ευρώ.

  Μια ερώτηση είναι πώς προκύπτει αυτή η μείωση από τις στατιστικές του υπουργείου εργασίας. Η απάντηση είναι ότι ο πίνακας #2 (π.χ. στην σελίδα 5 της τελευταίας μελέτης εδώ http://bit.ly/idika24 ) αναλύει τον αριθμό των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη από κάποιο ποσό μέχρι κάποιο άλλο ποσό. Το οποίο επιτρέπει στον καθένα να διαπιστώσει ότι πράγματι μειώνοντας από πάνω προς τα κάτω τις υψηλές συντάξεις μπορούν να εξοικονομηθούν 6,5 δις το χρόνο, χωρίς να επηρεαστούν οι συντάξεις κάτω των 700 ευρώ. Εδώ ένας πρόχειρος πίνακας που το αποδεικνύει. http://bit.ly/modelo-miosis-sintaxeon Ο πίνακας είναι πρόχειρος διότι παραβλέπει σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να παρθούν υπόψη στην μεταρρύθμιση, όπως π.χ. η ηλικία συνταξιοδότησης. Έτσι κάποιος που πήρε σύνταξη 1.200 ευρώ το μήνα στα 65 μετά από 40 χρόνια εργασίας θα πρέπει να υποστεί μια σημαντικά μικρότερη περικοπή από κάποιον που πήρε πρόωρα την ίδια σύνταξη 1.200 ευρώ στα 50 μετά από 25 χρόνια εργασίας (για ευνόητους λόγους – χοντρικά ο δεύτερος πλήρωσε τα μισά και περιμένει να πληρωθεί τα διπλάσια χρόνια σε σύγκριση με τον πρώτο). Στην Ελλάδα έχουμε το παράλογο φαινόμενο οι πρόωροι συνταξιούχοι να παίρνουν σημαντικά υψηλότερη σύνταξη «γήρατος» από τα πραγματικά γερόντια, και σε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αυτή η στρέβλωση πρέπει να διορθωθεί.

  Μια άλλη ερώτηση είναι πως προκύπτει ο στόχος να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 6,5 δις. Η απάντηση είναι ότι εντός κρίσης η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε σημαντικά (κυρίως λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα), και βρίσκεται σήμερα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης (τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή 7 δις παραπάνω – πηγή http://bit.ly/pensions-gdp ). Να σημειώσω τέλος ότι 6,5 δις είναι πολύ λιγότερα από το ποσό που οι φορολογούμενοι συνεισφέρουν στα ταμεία για πληρώνονται οι συντάξεις.

  Διανέλος Γεωργούδης

  dianelos

  September 16, 2015 at 12:53 am

  • Καταρχήν κ. Γεωργούδη ευχαριστώ για το λεπτομερές σχόλιο.

   Θα συμφωνήσω πως η άμεση καθιέρωση ενός (περισσότερο) κεφαλαιοποιητικού μοντέλου μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες εξοικονομήσεις, πιθανόν περισσότερο από 6.5 δις. Σε αντίθεση με εσάς θα πάω ένα βήμα παραπέρα το μοντέλο σας και θα προσθέσω ότι λίγο θα με ενοχλούσε αν ο τραπεζικός ή ο ΔΕΗ-τζής που πήρε το 2007 σύνταξη στα 50 κατέληγε να παίρνει 360€, ή το όποιο ποσό αντιστοιχεί στη λεγόμενη εθνική σύνταξη (με δεδομένο ότι οι όποιες εισφορές του έχουν ήδη εξανεμισθεί, αν όχι άμεσα με το εφάπαξ σχεδόν σίγουρα μετά από 8 χρόνια σύνταξη).

   Δέχομαι ότι το σκεπτικό μου, πόσο μάλλον το δικό σας, δε χωρά εύκολα σε ένα προεκλογικό spot, τόσο λόγω χρόνου όσο και λόγω timing. Αλλά αν σας παρερμηνεύω εγώ που είμαι σκληροπυρηνικός νεοφιλελές (έτσι με αποκαλούνε τουλάχιστον ;)) και σε αυτά τα θέματα προσεγγίζω τη ΔΗΞΑΝ (σε άλλα όχι αλλά ας μην το πιάσουμε), τότε τι ισχύει για τους υπολοίπους; Μην αναφέρετε καν ποσά στην τελική, πείτε απλά ότι “η ΔΗΞΑΝ θα πιέσει για ένα ασφαλιστικό με περισσότερο κεφαλαιοποιητικό και λιγότερο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, το οποίο θα εξοικονομήσει 6.5 δις”. Εγώ πάω στοίχημα πως μπορεί να είναι και περισσότερα.

   maeviusb

   September 16, 2015 at 11:39 am

   • Αυτό που το σποτάκι αφήνει να εννοηθεί είναι, προφανώς, ότι οι περικοπές αφορούν τα ρετιρέ των συντάξεων, με ταυτόχρονη αύξηση των συντάξεων κάτω από τα 750 ευρώ. Αν τώρα εννοεί ότι όλες οι συντάξεις στην Ελλάδα θα πέσουν στα 750 και μία (1) θα είναι στα 2000 προκειμένου να ισχύουν τα λεγόμενα του Τζήμερου, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

    Antonis Likelylad

    September 17, 2015 at 7:40 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: