Frappelections

για να βγεί το άχτι για τις πάντα αλλοπρόσαλλες εκλογές και την πολιτική.META

Πως θέλετε την πόλη;

leave a comment »

Οκ όχι ότι είναι εμπνευσμένος τίτλος αλλά δεν είμαι και ο καλύτερος γραφιάς όμως ο τίτλος θα αποκτήσει νόημα στο τέλος.

Ξεκίνησα να γράφω ένα κατεβατό για τις εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να γράψω για τον κάθε συνδυασμό ξεχωριστά. Ώσπου ενω εγραφα έπεσα πάνω σε ένα προεκλογικό βίντεο του Πελετίδη και αφου το είδα είπα ας δω και τι έχει βγάλει σήμερα ο απερχόμενος Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Και έπεσα πάνω σ αυτό το εμετικό βίντεο:

Εμετικό γιατί, όπως είπε και ο Samuel Johnson

patriotism is the last refuge of a scoundrel

Συζητώντας με έναν φίλο, διαδικτυακά και αφου του ειπα οτι κατα την άποψή μου ο σημερινός δήμαρχος είναι ο πιο άχρηστος απ όλους όσους θυμάμαι να πέρασαν από την πόλη, μου είπε:

Το πρόβλημα είναι ότι και η πόλη βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Όσοι απομείναμε εδώ ζούμε ανάμεσα τους…Υπάρχει μια συνδυασμένη κούραση με φόβο. Είναι ένα από τα πολλά νόθα παιδιά της καραντίνας. Ο καθένας μας είναι πιο μόνος από πριν, πιο αδύναμος, πιο κοντά στην καθολική παραίτηση…Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι στον ορίζοντα. Δεν σου κρύβω πως κι εγώ σκέφτομαι να φύγω. Δεν την παλεύω πια

Στην ουσία μου επιβεβαίωσε ότι μπορουσα να δω εγω κάθε φορά που επισκεπτομαι την πόλη, αυτη την καθολική παραίτηση. Από εκει και πέρα δεν είχε νόημα να γράψω για τον Δήμαρχο που από μια προοδευτική παράταξη κατέληξε να διαγκωνίζεται με τον επικεφαλής των Ενωμένων Μακεδόνων, για τον διεκδικητή που όσες δημόσιες θέσεις πήρε τις πήρε χάρη στην σχέση του με παροπλισμένο (;) Θεσσαλονικάρχη, ούτε για τον υποψήφιο που προβάλλει το αμφίβολο έργο του κατά την διάρκεια της προηγουμενης θητείας του ως αντιδήμαρχος παράλληλα με το έργο που ΘΑ κάνει χωρίς να μας εξηγεί γιατί δεν το έκανε όταν ειχε την ευκαιρία. Ούτε βεβαια για τον εκπρόσωπο της Λαικης Συσπείρωσης που τον ειδα μόνο μια φορά στο “Debate” με τους φοιτητες του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, όπου στήριξε την καταλληλότητα του α) στο οτι “κυνηγήθηκε” απο του Ενωμένους Μακεδονες με αυτοκόλλητα σε εκλογικό κέντρο και β) στον Πελετίδη.

Το θέμα λοιπόν για μένα δεν είναι το ΠΟΙΟΣ είναι ο επικεφαλής αλλά πως μπορείς να ζωντανέψεις την πόλη, πως μπορείς να δώσεις όραμα κοινό, πως μπορείς να κάνεις του δημότες σου να ξεφυγουν της καθολικής παραίτησης. Πως μπορείς να τους ενώσεις έξω απο κόμματα αλλά και εθνικιστικές κραυγές. Να τους ενώσεις κάτω απο μια πολιτική για το καλό του Δήμου τους.

Είναι δύσκολο να βρεις κοινό όραμα σε μια πολη που αποτελείται από δημότες που ακόμα έχουν τα δικαιώματά τους στο χωριό, ή που ψηφίζουν βάση του κόμματος που στηρίζει την όποια παράταξη. Κοινό όμως όραμα δεν βρίσκεις αν δεν συζητήσεις με τους δημότες, αν δεν πας εσυ σ αυτούς και όχι μόνο προεκλογικά. Κυρίως μετεκλογικά. Ακόμα και η λειτουργία του δημοτικου συμβουλίου κατά κύριο λόγο γίνεται με γνώμονα το “συμφέρον” της πόλης όπως το βλέπει η παράταξη της βουλής που στήριξε τον συνδυασμό μας ή οι διάφορες επαγγελματικές οργανωσεις ανθρώπων που ουτε καν στον δήμο μένουν. Κάπως έτσι καταλήγουμε ο Δήμαρχος να στηρίζει τον τεμαχισμό των αρχαίων της Βενιζέλου, την επαναφορά του πάρκινγκ στην πλατεια Ελευθερίας, την κοπή των δένδρων στην Τσιμισκή γιατι δεν φαίνονται οι πινακίδες των καταστημάτων κ.οκ.

Για τον απερχόμενο δήμαρχο η συμμετοχη του πολίτη στην διαμόρφωση των πολιτκών για την πόλη, που περιλαμβάνεται στο μανιφέστο του, έχει ως εξής:

Μέσα από διαβούλευση και συμμετοχή, με συνεχή διάλογο, φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας.

Δεν είδα πουθενά διάλογο κατα την διάρκεια της θητείας του. Πως ακριβώς τον εννοεί; Διάλογο με υμέτερους;

Θέλησα να δω ποιες ειναι και οι απόψεις του κ Πέγκα αλλά σταμάτησα στις πρωτες γραμμές στο site του. Λέει :

Το όραμά μου είναι να δημιουργήσω μια πόλη συμπεριληπτική, που θα αποτελεί κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, μία πόλη του 21ου αιώνα. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη που όλοι θα μας είμαστε υπερήφανοι να αποκαλούμε σπίτι μας. Θεσσαλονίκη για όλους!

Με λίγα λόγια μας καλεί να υλοποιήσουμε το δικό του όραμα, όχι να αποφασίσουμε μαζί ένα κοινό δρόμο, ένα κοινό όραμα για την πόλη. Ευχαριστώ δεν θα παρω

Ο δε κύριος Αγγελούδης μιλάει για την Ομάδα για την Θεσσαλονίκη αλλά και μόνο από το site του βλέπω το τεραστιο ΕΓΩ του. Δεν τον ξέρω προσωπικά και μπορεί να τον αδικεί αυτη η εντυπωση που μου δημιουργειται, αλλά όχι μόνο το πρόσωπο του βρισκεται σχεδον σε κάθε φωτογραφία αλλά μπροστα μπροστα υπάρχει το βιογραφικό και απο κάτω ξεχωριστό section, με την πορεία του. Για να σιγουρευτουμε βρε αδελφε οτι μας κάνει. Για να μην τον αδικησω έχει μια προταση συμμετοχης των δημοτων στα τεκταινομενα του Δήμου, αλλά αυτή ειναι μόνο στον πολιτισμό.

Και ερχόμαστε σε μια άλλη πρόταση. Την κα Κέκη δεν την ξέρω και δεν έχει σημασια να την γνωρίσω. Δεν αντιπροσωπεύει τον εαυτό της σ αυτη την εκλογική μάχη. Η Πόλη Ανάποδα δεν προβάλει πρόσωπα αλλά πολιτικές. Πολιτικές με τις οποίες μπορεί να διαφωνεί κάποιος, όμως έχει την δυνατότητα να συζητήσει αυτές τις διαφωνίες. Αντιγραφω απο το προγραμμα τους ότι αφορά την Δημοκρατία.

Συμμετοχή των δημοτών & δημοτισσών στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων της δημοτικής αρχής μέσα από συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό κ.α.

Μπαινω στο site και βλέπω τις θέσεις τους, όχι το βιογραφικό τους. Όχι την φάτσα του επικεφαλής που επαιρεται για το πόσο καλά τα κατάφερε στην ζωή του έχοντας τις κατάλληλες γνωριμές.

Η Πόλη Ανάποδα έδειξε στην προηγουμενη θητεια της οτι μπορεί να κάνει έστω και με εναν δημοτικό σύμβουλο την διαφορά, φανταστείτε με περισσότερους. Δεν νομίζω ότι και οι ίδιοι πιστευουν οτι θα πάρουν τον Δήμο, μπορουν όμως να πιέσουν προς μια θετική αλλαγή και το εχουν δειξει μέχρι τώρα.

Η Θεσσαλονικη δεν μπορεί να είναι το όραμα κανενός, πρέπει να είναι το όραμα ολων μας/σας

Στο ερώτημα του πως θέλετε την πόλη σας θα πρέπει να απαντήσετε “Ανάποδα“. Γιατι; Γιατι την είδαμε και από την “καλή”

Written by argos

October 5, 2023 at 11:41 pm

Leave a comment